Η Άγκυρα είχε καταθέσει αίτημα το περασμένο Σεπτέμβριο για ένταξη στη συμμαχία των BRICS, με ελπίδες ότι το θέμα θα συζητηθεί στη 16η σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας. Ωστόσο, το αίτημα της Τουρκίας δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, γεγονός που δείχνει ότι οι προσδοκίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνονται απίθανο να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Ένας από τους κύριους λόγους για αυτήν την εξέλιξη είναι η αντίθετη στάση της Ινδίας. Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε πριν την έναρξη της συνόδου ότι θα ασκούσε βέτο στο τουρκικό αίτημα και ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συμφώνησε, προφασιζόμενος ότι οι προτεραιότητές του ήταν σε άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια της συνόδου. Σύμφωνα με τον τούρκο πρώην διπλωμάτη Σινάν Ουλγκέν, οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν, το οποίο είναι εχθρικό προς την Ινδία, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα που οδήγησε στην αποτυχία του αιτήματος.
Η Ινδία παρακολουθεί με σκεπτικισμό τη στρατηγική συνεργασία που έχει η Τουρκία με το Πακιστάν, κυρίως στον τομέα της άμυνας, και η σχετική πολιτική των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Ερντογάν με τον πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η σιωπή του Ερντογάν σχετικά με το Κασμίρ κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση θεωρήθηκε διπλωματική νίκη για την Ινδία και ουσιαστικά μια προσπάθεια του τούρκου προέδρου να απομακρυνθεί από την ένταση με το Νέο Δελχί.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί στην τύχη του αιτήματος, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με τους BRICS. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που συνδυάζει ανατολίτικα και δυτικά χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση φέρνει απογοήτευση στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν θα πρέπει να αναμένει μια νέα ευκαιρία για την αποδοχή της χώρας του στον πυρήνα των BRICS. Οι αντιφρονούντες σημειώνουν ότι με τέτοιες κινήσεις, ο Ερντογάν ρισκάρει να οδηγήσει την Τουρκία σε απομόνωση, αφού ούτε τη Δύση ούτε τη Ρωσία δείχνει να εμπιστεύονται πλήρως.
Πηγή: naftemporiki.gr