Κορωνοϊός – Βρετανία: Η 1η χώρα που θα μολύνει εθελοντές με Covid-19

Έως και 90 νέοι και υγιείς εθελοντές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πείραμα μόλυνσης με τον κοροναϊό SARS-CoV-2 που σχεδιάζει να διενεργήσει πρώτη η Βρετανία, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων.

Η μελέτη, μια «δοκιμή ανθρώπινης πρόκλησης» (human challenge) όπως την ονομάζουν οι λοιμωξιολόγοι, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, εφόσον λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και από επιτροπή Βιοηθικής.

Κορωνοϊός : Έκρηξη κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο – Ο χάρτης κατανομής

Η βρετανική κυβέρνηση επενδύει 33,6 εκατ. λίρες (36,9 εκατ. ευρώ) στις κλινικές δοκιμές, των οποίων την πρώτη φάση θα υλοποιήσει κοινοπραξία του Imperial College, του Royal Free Hospital και της εταιρείας hVIVO.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντές 18-30 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές θα προσδιορίσουν την ελάχιστη δόση κοροναϊού που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη όταν χορηγείται από τη μύτη. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται στενά για έναν χρόνο. Σε επόμενη φάση, άλλοι εθελοντές στους οποίους δοκιμάζονται πειραματικά εμβόλια θα εκτεθούν στον ιό για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όπως εξήγησε στο BBC ο αναπληρωτής Αρχίατρος, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, τα ευρήματα των δοκιμών θα μπορούσαν δυνητικά να επιταχύνουν τη διάθεση εμβολίων για την ανάσχεση της πανδημίας.

«Για τα εμβόλια που βρίσκονται ήδη στα τελικά στάδια ανάπτυξης και για τα οποία έχει αποδειχθεί σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, οι μελέτες ανθρώπινης πρόκλησης θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση και παράλληλα αποτρέπουν τη λοίμωξη» είπε ο καθηγητής.

«Για τα πολυάριθμα εμβόλια που βρίσκονται ακόμα στα μεσαία στάδια ανάπτυξης, οι δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης ίσως μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τα πλέον υποσχόμενα για τις μεγαλύτερες δοκιμές Φάσης ΙΙΙ» συνέχισε.

Όσον αφορά την ασφάλεια των εθελοντών, ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ Κρις Τσιού του Imperial College σχολίασε: «Η ομάδα μου διενεργεί μελέτες ανθρώπινης πρόκλησης με άλλους ιούς του αναπνευστικού εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Καμία μελέτη δεν απόλυτα ελεύθερη ρίσκου, όπως οι εταίροι του Προγράμματος Ανθρώπινης Πρόκλησης θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κίνδυνοι θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότεροι».

Σύμφωνα με το BBC, το πείραμα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Αν διαμένετε στη Βρετανία, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Σινεμά με κάθε τρόπο
Ακολουθήστε το BHMA στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο BHMA

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή της ΝΔ στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική

«Εμμονή στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της ΝΔ αποκαλύπτει το...

Μενέντεζ: Στις τις 6 Μαΐου ορίστηκε η δίκη του γερουσιαστή

Η ποινική δίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ορίστηκε...

Στον «αέρα» η παραμονή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τόνισε στο περιθώριο της media day...