Κορωνοϊός : Το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες – Τι δείχνουν οι δοκιμές

Ένα από τα κορυφαία στον κόσμο πειραματικά εμβόλια κατά της Covid-19 παράγει ανοσοαπόκριση τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νέους, λένε οι προγραμματιστές του, αυξάνοντας τις ελπίδες προστασίας για αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει κοινωνικό και οικονομικό χάος σε όλο τον κόσμο.

Ανοσολογική απόκριση

Ούτε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ούτε ο εμπορικός συνεργάτης του AstraZeneca θα κυκλοφορούσαν τα δεδομένα από τις πρώτες δοκιμές που δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία υποβάλλονται σε ένα περιοδικό που αξιολογείται.

Ωστόσο, η AstraZeneca επιβεβαίωσε τα βασικά ευρήματα σχετικά με το εμβόλιο που ονομάζει AZD1222, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε κλειστή ακαδημαϊκή συνάντηση.

Οι δοκιμές φάσης 2 έδειξαν ότι άτομα άνω των 56 ετών – και περίπου άνω των 70 ετών – παρήγαγαν το ίδιο είδος απόκρισης αντισωμάτων με τους νεότερους εθελοντές.

Το εάν τα ηλικιωμένα άτομα θα προστατεύονταν ήταν πάντα ένα βασικό ερώτημα για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν. Το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και επομένως η ικανότητά του να καταπολεμά κάθε ιό εξασθενεί με την ηλικία, γι ‘αυτό το ποσοστό θνησιμότητας Covid αυξάνεται σε ηλικιωμένους.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι λιγότερες παρενέργειες – που αναφέρονται από τους επιστήμονες ως «αντιδραστικότητα» – αναφέρθηκαν στους ηλικιωμένους εθελοντές, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, αν και θα μπορούσε να σημαίνει ότι λιγότεροι από αυτούς ανέφεραν ζητήματα όπως πόνο στο χέρι.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων ενηλίκων και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη σε ηλικιωμένους ενήλικες, όπου η σοβαρότητα της νόσου Covid-19 είναι υψηλότερη. Τα αποτελέσματα χτίζουν περαιτέρω τα στοιχεία για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακοίνωση ;

Ένα εμβόλιο που λειτουργεί θεωρείται ως ανατροπή ενάντια στη μάχη κατά του κοροναϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερο από 1,15 εκατομμύρια ανθρώπους, υποβάθμισε την παγκόσμια οικονομία και ανέτρεψε την κανονική ζωή για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα είναι πλήρως προστατευτικά. Μπορούν αντ ‘αυτού να μειώσουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν το νοσοκομείο και να μειώνονται οι θάνατοι. Μπορεί επίσης να μη διαρκέσουν, έτσι ώστε να χρειάζονται ενισχυτές.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο για περιορισμένη χρήση τους προσεχείς μήνες.

«Προβλέπουμε τις μετρήσεις αποτελεσματικότητας από τις δοκιμές φάσης 2/3 από τώρα έως το τέλος του έτους, και εάν εγκριθούν εντός των χωρών, οι δόσεις του πιθανού εμβολίου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες για χρήση πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τι θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες...

Αλεκ Μπάλντουιν – «Κρύο όπλο» – Ποιος όπλισε το χέρι του ηθοποιού για το θανάσιμο χτύπημα

Συγκλονισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε...

Σκρέκας – Τετραψήφιος αριθμός επανασύνδεσης ρεύματος

Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να...

Ζεμούρ – Τα νέα πρόσωπα του φασισμού

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Ερίκ Ζεμούρ, που κατόρθωσε να...