Κορωνοϊός : Τα Δυτικά Βαλκάνια κοιτούν προς Ανατολάς

Δόση ούτε για δείγμα

Στη Βόρεια Μακεδονία, εν τω μεταξύ, όπου κανείς δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, η κυβέρνηση απηύδησε αναμένοντας το πρώτο φορτίο από την COVAX. Αισίως, άλλωστε, αυτό αναμένεται τον Μάρτιο.

Εντός Φεβρουαρίου, τα Σκόπια ευελπιστούν να λάβουν περίπου 800.000 δόσεις από την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, με την οποία είναι σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

Σε φιάσκο, εν τω μεταξύ, κατέληξε η προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη παράδοση από τη Σερβία 8.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioΝΤech στη Βόρεια Μακεδονία.

Επισήμως, η ακύρωσή της αποδόθηκε σε «τεχνικούς λόγους». Κατά τα σερβικά ΜΜΕ, το κώλυμα προέκυψε από τη μη έγκριση της δωρεάς από την παρασκευάστρια εταιρεία…

Μοιραία, όσοι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν και τη σερβική υπηκοότητα πηγαίνουν τώρα στη Σερβία για να εμβολιαστούν. Ακολουθώντας, δε, τα χνάρια του Βελιγραδίου, τα Σκόπια ετοιμάζονται για «παζάρι» με τους Κινέζους.

Καλή… άνοιξη περιμένουν τα φορτία της COVAX, αντίστοιχα, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, στο Μαυροβούνιο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 150.000 εμβολίων από την Κίνα και άλλων 50.000 δόσεων από το ρωσικό Sputnik V.

Η κυβέρνηση στο Σεράγεβο είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, με το Πεκίνο και με την αμερικανικο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Κόσοβο, όπου στο μεσοδιάστημα ξέσπασε και σάλος, μετά την αποστολή εμβολίων στη σερβική μειονότητα, στον βορρά, από το Βελιγράδι. Στον αντίποδα, πάντως, εμβόλια (από αυτά που ακόμη δεν έχει) δεσμεύτηκε να στείλει στον αλβανικό πληθυσμό της περιοχής ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Γεωπολιτικά, η Ε.Ε. έχει χάσει μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε στο Politico o Άντριους Τούρσα, αναλυτής της εταιρείας Teneo Intelligence. Κι αυτό, παρατηρεί, «θα μπορούσε να πλήξει την γενική εικόνα που έχουν για την Ευρώπη στην περιοχή, όπου η απογοήτευση για την περιορισμένη προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. πλέον περισσεύει».

Μοιραία, αυτό «αφήνει ένα άνοιγμα στην Κίνα και στη Ρωσία, για να επεκτείνουν την επιρροή τους», επισημαίνει. Τρανή, απτή απόδειξη; Η επιτυχία του σερβικού προγράμματος εμβολιασμού με το σκεύασμα της κινεζικής Sinopharm.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μια τελευταία νομική ευκαιρία για τον Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπελμάρς...

Μηταράκης: Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί 80 χιλιόμετρα

Την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά περίπου 80...

Ισπανία: Τα ενεργειακά μέτρα έχουν αποτελέσματα

Το ιστορικό Βασιλικό Παλάτι στην παλιά πόλη της Μαδρίτης...

Προκαλεί ο Σοϊλού: «Η Ελλάδα εκπαιδεύει μέλη του PKK στο Λαύριο»

Η Άγκυρα επανέρχεται στους προκλητικούς ισχυρισμούς της για εκπαίδευση...

Βρετανία: Βυθίστηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη – Ιστορικό χαμηλό στο -44

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, καθώς...