Κορωνοϊός: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου μετά την τρίτη δόση εμβολίου

Μπορεί κάποιοι ακόμα να αμφισβητούν τα εμβόλια, μια νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος θανάτου από τον φονικό ιό είναι 93% χαμηλότερος για τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν λάβει αναμνηστική ή τρίτη δόση του εμβολίου σε σύγκριση με τα ανεμβολίαστα άτομα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από κοροναϊό βρέθηκαν να είναι «σταθερά χαμηλότερα» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για όσους είχαν λάβει την επιπλέον δόση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν λάβει καμία δόση, αναφέρει η ONS.

Πού βασίστηκε η έρευνα

Η έρευνα χρησιμοποίησε τα ποσοστά θνησιμότητας με βάση την ηλικία, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στη δομή της ηλικίας και το μέγεθος του πληθυσμού, για να επιτρέψουν συγκρίσεις μεταξύ των ομάδων εμβολιασμού.

Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων στην Αγγλία που είχαν λάβει αναμνηστική ή τρίτη δόση τουλάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα, ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου πέρυσι ήταν 93,4% χαμηλότερος σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, ήταν 81,2% χαμηλότερος για όσους είχαν λάβει μόνο τις δύο δόσεις.

Για μεγάλο μέρος του 2021, τα ποσοστά θνησιμότητας που αφορούσαν τον Covid-19 για άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στοιχεία για τα άτομα που δεν ήταν εμβολιασμένα, διαπίστωσε η ONS.

Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων με δύο δόσεις άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη του περασμένου έτους, από 92,0 θανάτους ανά 100.000 άτομα τον Οκτώβριο σε 221,1 τον Νοέμβριο και 367,7 τον Δεκέμβριο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια αλλαγή στη σύνθεση της ομάδας των εμβολιασμένων με δύο δόσεις, με τους περισσότερους ηλικιωμένους να έχουν λάβει την αναμνηστική ή τρίτη δόση μέχρι αυτό το σημείο, ανέφερε η ONS. Ενδέχεται επίσης να συνδέεται με τη «μειωμένη προστασία από προηγούμενο εμβολιασμό».

Αν και το ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 για τα ανεμβολίαστα άτομα ήταν 462,2 ανά 100.000 τον Δεκέμβριο, ήταν μόλις 33,1 στο διάστημα των 21 μερών για τους ανθρώπους που είχαν λάβει ενισχυτική δόση και 24,5 μετά το διάστημα των 21 μερών για τους ανθρώπους που είχαν λάβει ενισχυτική δόση. Αντίστοιχα για όσους είχαν λάβει μία μόνο δόση το ποσοστό ήταν 377,7 και για τους διπλοεμβολιασμένους 367,7.

Τι άλλο επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας

Τα ποσοστά θνησιμότητας δεν πρέπει να λαμβάνονται ως μέτρο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, τόνισε η ONS, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία έχουν προσαρμοστεί για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στην ηλικία και το μέγεθος του πληθυσμού, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλες διαφορές μεταξύ των ομάδων, όπως υποκείμενα ζητήματα υγείας, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, τα ποσοστά για τα άτομα που είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου ήταν παρόμοια με αυτά για τα ανεμβολίαστα άτομα, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την λήψη της πρώτης δόσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προστασία από τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...