Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει άγνωστες βλάβες από τη νόσηση

Χρησιμοποιώντας αέριο xenon, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εντόπισαν βλάβες σε πνεύμονες ανθώπων που είχαν νοσήσει με κοροναϊό και οι οποίες δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν με ακτινογραφίες.

 Είδαν ανωμαλίες

Όπως έδειξε η πιλοτική τους μελέτη, οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία μέθοδο ακτινογραφίας σε ασθενείς με Covid και, με τη βοήθεια του αερίου xenon, κατάφεραν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στους πνεύμονες που δεν εντοπίζονται με μία απλή ακτινογραφία. Σύμφωνα με το BBC, η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 11 ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν κόλλησαν για πρώτη φορά κορωνοιό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια αφότου μολύνθηκαν.

 Η δύσπνοια

Μια μεγαλύτερη, πιο λεπτομερής μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, όπως έσπευσαν να επισμάνουν οι επιστήμονες.

Για τους ερευνητές, τα ευρήματά τους ρίχνουν λίγο φως στους λόγους για τους οποίους η δύσπνοια είναι τόσο συχνή σε όσους νοσούν από «long Covid», αν και οι λόγοι για την εμφάνισή της και την παρατεταμένη διάρκειά της είναι συχνά πολλοί και περίπλοκοι.

Η έρευνα

Η επιστημονική ομάδα από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Κάρντιφ και το Μάντσεστερ συνέκρινε τις ακτινογραφίες ασθενών που είχαν εισπνεύσει χημικό αέριο «xenon» , είχαν υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις αναφορικά με τη λειτουργία των πνευμόνων τους .

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τρεις ομάδες: σε όσους είχαν Covid διαρκείας και δύσπνοια αλλά δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, σε 12 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid αλλά δεν είχαν long Covid και σε 13 υγιέστατα άτομα.  Χρησιμοποιώντας τη νέα προσέγγιση, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο xenon στη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

 Το πλεονέκτημα του αερίου

Το αέριο αυτό συμπεριφέρεται σχεδόν όπως το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας , έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να «δουν» πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος – ένα κρίσιμο βήμα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για την πλειονότητα των ατόμων με Covid διαρκείας, η μεταφορά του ευγενούς αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική από ότι στους υγιείς εθελοντές.

Κόβεται η αναπνοή

Επιπλέον, όσοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid, είχαν εμφανίσει παρόμοιες ανωμαλίες. Η επικεφαλής ερευνήτρια με ειδίκευση τους πνεύμονες, Δρ Έμιλι Φρέιζερ, τόνισε ότι είναι απογοητευτικό να έρχονται άνθρωποι στην κλινική της και να μην μπορούν οι γιατροί να τους εξηγήσουν ακριβώς γιατί τους κόβεται η αναπνοή. Συχνά, όπως λέει, οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες δεν δείχνουν ανωμαλίες. «Αυτή είναι μία σημαντική έρευνα και πραγματικά ελπίζω ότι θα ρίξει περισσότερο φως σε αυτό», τόνισε η ίδια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Μαύρη αγορά» στις μεταγωγές

Οι δικαστικές αρχές συνέθεσαν τα κομμάτια του παζλ ένα-ένα....

Κέρδη 30,07% στο 9μηνο

Με κέρδη 30,07% στο εννεάμηνο, ο Γενικός Δείκτης του...

Ο γιος των κουβανών μεταναστών που έγινε γερουσιαστής

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 0-3: Σαρωτικός και στα...