Κορωνοϊός – ΕΕ: Μετά τα εμβόλια, έλλειψη και σε σύριγγες

Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech κινδυνεύουν να καταλήξουν στα σκουπίδια λόγω ελλείψεων σε κατάλληλες σύριγγες για την αξιοποίηση μέχρι και της τελευταίας σταγόνας στα φιαλίδια που παραδίδονται.

Η Pfizer είχε ανακοινώσει αρχικά ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις, όμως γιατροί και φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο επαρκεί για έξι δόσεις εφόσον χρησιμοποιηθεί λεπτότερη σύριγγα για τη λήψη τους.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για τη λήψη έξι δόσεων ανά φιαλίδιο.

Το αλαλούμ που ακολούθησε στις παραγγελίες συρίγγων από χώρες της ΕΕ ήδη δημιουργεί ελλείψεις σε Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και άλλες χώρες, αναφέρει την Παρασκευή το Reuters.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι νοσοκομείο στις Κάννες που παρέλαβε από το γαλλικό υπουργείο Υγείας σύριγγες υπερβολικά κοντές για τη λήψη της έκτης δόσης.

«Είναι σαν ρώσικη ρουλέτα. Δεν ξέρεις τι παίρνεις» δήλωσε στο Reuters ο Λορέν Φινιόν, γηρίατρος του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα περιπλέκει μια ήδη δύσκολη κατάσταση καθώς οι Pfizer και AstraZeneca προειδοποιούν ότι δεν θα καταφέρουν να παραδώσουν τις παρτίδες εμβολίων που είχαν υποσχεθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πιέσεις Βρυξελλών στις εταιρείες

Η Pfizer εκτιμά θα μπορέσει να παραγάγει δύο δισεκατομμύρια δόσεις το 2021, ωστόσο το νούμερο αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι κάθε φιαλίδιο δίνει έξι δόσεις.

Η εταιρεία χρεώνει ανά φιαλίδιο και όχι ανά δόση, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή έχει αυξηθεί κατά 20%.

Χώρες που δεν καταφέρνουν να προμηθευτούν κατάλληλες σύριγγες θα υποστούν έτσι και οικονομικές απώλειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τώρα τις Pfizer και BioNtech να παραδώσουν μεγαλύτερες ποσότητες συρίγγων.

Η ΒιοΝΤech, η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο που παράγει η αμερικανική Pfizer, αναφέρει ότι έχει παραγάγει 50 εκατομμύρια σύριγγες, τις οποίες θα διαθέσει σε τιμές κόστους, και προσπαθεί να αγοράσει περισσότερες.

Συγκριτικά, η ΕΕ έχει παραγγείλει έως και 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται και ίσο αριθμό συρίγγων.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, εκπρόσωποι της βιομηχανίας λένε ότι η παραγωγή επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ωστόσο η κατάσταση με τις παραγγελίες είναι «χαοτική» και η παραγωγή δεν κατευθύνεται πάντα εκεί όπου χρειάζεται.

«Σε συνεργασία με τους ανταγωνιστές μας, είμαστε σήμερα σε θέση να καλύψουμε όλη τη ζήτηση» δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής B.Braun, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού για ενέσεις στην ΕΕ. «Παράλληλα εργαζόμαστε για άλλες λύσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το ίδιο θα ισχύει για το μέλλον» είπε.

Το πρόβλημα επείγει στην Ελβετία, η οποία είχε παραγγείλει σύριγγες για πέντε δόσεις ανά φιαλίδιο. Βρίσκεται τώρα σε διαπραγματεύσεις με τη Pfizer για την παραλαβή του κατάλληλου εξοπλισμού, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει τη διανομή των εμβολίων, εναπόκειται όμως στις κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων για την προμήθεια συρίγγων και βελόνων.

Ορισμένα κρατίδια όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Θουριγγία, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ η Βαυαρία, το Ζάαρλαντ και η Κάτω Σαξoνία σπεύδουν τώρα για νέες παραγγελίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γαλλία: Δικάζεται για κατάχρηση κονδυλίων η Λεπέν

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα δικαστεί...