Κομισιόν: Μέτρα για τη μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το τέλος του 2022

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία κατά 2/3 έως το τέλος του χρόνου αλλά και για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους ανακοίνωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Green Deal Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Τίμερμανς τόνισε την ανάγκη να δωθεί «ενιαία απάντηση στον κ. Πούτιν και να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο που χρηματοδοτεί τους ολιγάρχες».

«Οι ΑΠΕ», σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μας δώσουν την ευκαιρία για φθηνή και καθαρή ενέργεια», ενώ ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε πως «η απάντηση θα δωθεί και με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

«Θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε σταδιακά τουλάχιστον 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα ανάλογη αυτής που εισήχθη από τη Ρωσία το 2021. Περίπου τα δύο τρίτα από τη μείωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα χρόνο, τερματίζοντας την υπερβολική εξάρτηση της Ε.Ε. από έναν προμηθευτή» αναφέρει το ανακοινωθέν της Κομισιόν.

«Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Πολύ απλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ανοιχτά. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να μετριάσουμε την επίδραση από τις αυξανόμενες ενεργειακές τιμές, να βρούμε διαφορετικούς προμηθευτές φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με την αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουμε πραγματικά ανεξάρτητοι και κυρίαρχοι του ενεργειακού μας συστήματος» τόνισε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι εναλλακτικές πηγές

Ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής επισήμανε ότι στο τέλος του χρόνου μπορούν να αντικατασταθούν 155 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο τη διαφοροποίηση πηγών με εισαγωγές ποσοτήτων LNG ύψους 60 δις. κυβικών μέτρων, με την παραγωγή βιοαερίου είναι εφικτό να αντικατασταθούν 8 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου και με παραγωγή και εισαγωγές 20 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου που αντιστοιχούν σε 50 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου.

Ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης: «Χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά στα σπίτια και τις εκτάσδεις. Στο τέλος του χρόνου είναι εφικτό το 25% της ηλεκτροπαραγωγής να παράγεται από φωτοβολταϊκά».

Ο αντιπρόεδρος κάλεσε επίσης τα κράτη – μέλη ώστε στην έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου, τον Οκτώβριο του 2022 οι αποθήκες φυσικού αερίου να είναι πλήρεις κατά 90%.

Μέτρα για τιμές

Από την πλευρά της η κ. Σίμσον ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που θα μπορούν να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη.

Μεταξύ άλλων είναι η ρύθμιση των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, η φορολόγηση των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» παραγωγών ενέργειας. Η ίδια μίλησε και για ένα ευέλικτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το Ισραήλ πλήρωσε ακριβά την αναχαίτιση – Πάνω από1,35 δισ. δολάρια το κόστος

Τεράστια οικονομική ζημιά είχε το Ισραήλ, προκειμένου να μπορέσει...

Ιρανός αξιωματούχος στο ΒΗΜΑ: Πώς θα αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος

Είμαστε στην αρχή ενός γενικευμένου πολέμου ή ήταν προειδοποιητική...

Σε επιφυλακή η Ευρώπη μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις...