Τιμωρία φοιτητή για συμμετοχή σε συμμορία ληστών στη Θεσσαλονίκη

Τιμωρία φοιτητή για συμμετοχή σε συμμορία ληστών στη Θεσσαλονίκη

Ποινή φυλάκισης 6,5 ετών επιβλήθηκε σε έναν 19χρονο φοιτητή που συμμετείχε σε συμμορία, υπεύθυνη για ληστείες και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με συνολική λεία που ξεπέρασε τις 6.000 ευρώ. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης διέταξε να δικαστούν ακόμα τρεις νεαροί: δύο 19χρονοι και ένας 20χρονος, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 5,5, 3 και 2,5 ετών. Σε αντίθεση με τον φοιτητή, οι τρεις αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής συμμετοχής σε συνεδρίες με επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Το κατηγορητήριο περιλάμβανε συνολικά επτά ληστείες και μία απόπειρα, που διαπράχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024, με «στόχους» καφετέριες, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων. Επίσης, οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε έξι κλοπές, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν απόπειρες. Οι κατηγορούμενοι αποζημίωσαν τα θύματα και το δικαστήριο τους χορήγησε ελαφρυντικά, λόγω της νεαρής τους ηλικίας και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο φοιτητής, ο οποίος αναγνωρίστηκε ένοχος για τις ληστείες, δήλωσε κατά την απολογία του ότι η απόφασή του να ενταχθεί στη συμμορία προήλθε από «απερισκεψία και ανωριμότητα». «Κατάλαβα από νωρίς ότι έκανα βλακεία. Μετά στη φυλακή συνειδητοποίησα ότι έκανα κακό», είπε, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα. Ανέφερε ότι το πρωί παρακολουθούσε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο και το απόγευμα βοηθούσε τον πατέρα του στη δουλειά, ενώ τα χρήματα από τις ληστείες τα ξόδευε σε δώρα για τον αδελφό του. Σε ερώτηση του δικαστηρίου σχετικά με πηγές έμπνευσης, δήλωσε ότι επηρεάστηκε από βίντεο στο διαδίκτυο και από τη μουσική που άκουγε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νεαρός που καταδικάστηκε σε 5,5 έτη φυλάκισης φέρεται να βοήθησε τον φοιτητή στην εκτέλεση των ληστειών, οδηγώντας είτε το αυτοκίνητο της μητέρας του είτε μια δίκυκλη μηχανή κατά τη διάρκεια της διαφυγής. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr