Θάνατος Πακιστανού στη Γερμανία και οι Αμφισβητούμενες Συνθήκες Καταγγελίας Βασανιστηρίων στην Ελλάδα

Θάνατος Πακιστανού στη Γερμανία και οι Αμφισβητούμενες Συνθήκες Καταγγελίας Βασανιστηρίων στην Ελλάδα

Η οικογένεια του 37χρονου Πακιστανού, Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, σκοπεύει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου του, καθώς το πτώμα του παρουσίαζε εμφανή σημάδια κακοποίησης. Ο Καμράν πέρασε από πέντε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα πριν καταλήξει στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες των συγγενών του, οι οποίοι υποστηρίζουν πως βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

Η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι ο Καμράν ήταν “ναρκομανής άστεγος χωρίς γνώσεις ελληνικών” και ότι αιτία θανάτου ήταν “παθολογικά αίτια”. Ωστόσο, η οικογένεια επισημαίνει ότι ο Καμράν ζούσε στην Ελλάδα για 20 χρόνια, μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε άδεια παραμονής. Επίσης, είχε μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα που δεν έχουν εντοπιστεί.

Το δημοσίευμα της γερμανικής taz επισημαίνει πως η περίπτωση του Καμράν δεν είναι μοναδική, όπως αποδεικνύει και πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η έκθεση τονίζει ότι ο αριθμός των περιστατικών που εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι αναμένεται, υποδηλώνοντας ότι τα περιστατικά που έχουν κατεβεί στο δημόσιο βίο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η κατάσταση στην ελληνική αστυνομία φαίνεται να μην αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Καμράν, εντοπίστηκε νεκρός και ο μετανάστης Μία Χαριζούλ στο ΑΤ Ομονοίας. Παρά την αντικατάσταση του διευθυντή του συγκεκριμένου τμήματος, δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στην πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των διατάξεων περί βασανιστηρίων, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για την αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα. Ο θάνατος του Καμράν και η απουσία καμερών στο ΑΤ όπου βρέθηκε είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.

Πηγή: naftemporiki.gr