«Σημαντική Μείωση Αποθεμάτων Πόσιμου Νερού στην Αττική και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης»

«Σημαντική Μείωση Αποθεμάτων Πόσιμου Νερού στην Αττική και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης»

Τα αποθέματα πόσιμου νερού στην Αττική έχουν σημαντικά μειωθεί από 1.100 εκατομμύρια κυβικά τον Οκτώβριο του 2022 σε λιγότερο από 700 εκατομμύρια κυβικά σήμερα, μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, δραματική αύξηση παρατηρείται στη ζήτηση και κατανάλωση νερού, με ένα διψήφιο ποσοστό αύξησης 12% να καταγράφεται τον μήνα Ιούνιο. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, επισημαίνει σε άρθρο του ότι η κλιματική κρίση είναι μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση, αφού έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, καθώς και θερμοκρασίες που είναι όλο και πιο υψηλές.

Με βάση τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες, είναι πιθανό τα αποθέματα νερού να εξαντληθούν ακόμα και σε λιγότερο από πέντε χρόνια, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες καταναλωτικές συνήθειες. “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα γρήγορα και δραστικά, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα”, επισημαίνει ο κ. Στεργίου.

Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη εφαρμοστεί ένα σχέδιο προσαρμογής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα, οι οποίες ανακτούν περίπου το 1/3 της ετήσιας μείωσης των αποθεμάτων, και ένα πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών αγωγών, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες νερού από διαρροές.

Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει μεσομακροχρόνια μέτρα για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη τροφοδοσία περίπου 5 εκατομμυρίων πολιτών με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Σημαντικό έργο αποτελεί η ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος Ευήνου – Μόρνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών, με την αντίστοιχη μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία να σχεδιάζεται σύντομα.

Ως εφεδρικό μέτρο, η αφαλάτωση θα χρησιμοποιηθεί, ενώ η αποκατάσταση νερού για άρδευση και βιομηχανία προγραμματίζεται για τα επόμενα χρόνια. Η κατανάλωση νερού με μέτρο από τους πολίτες του λεκανοπεδίου μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση, προσφέροντας περισσότερη προετοιμασία για ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Ο κ. Στεργίου υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας όλων: εταιρείας, πολιτείας και πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει θετικά, με μικρές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση νερού.

Πηγή: naftemporiki.gr