Πρωτοβουλίες Στήριξης Στέγασης Από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Πρωτοβουλίες Στήριξης Στέγασης Από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση του στεγαστικού προβλήματος, με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανάμεσα στα βασικά προγράμματα που προωθούνται είναι το «Σπίτι μου Ι» και το νέο «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο θα ξεκινήσει το νέο έτος. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αναμένεται επίσης να λάβει σημαντικές βελτιώσεις.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς το 37% του εισοδήματος μιας οικογένειας καταναλώνεται για στέγαση, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 20%. Ιδιαίτερα στους αστικούς χώρους, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική, με περισσότερες από 200.000 κατοικίες κλειστές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Δεδομένου αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώνει δυνάμεις για την υλοποίηση της πρώτης εθνικής στεγαστικής πολιτικής που αποσκοπεί σε ευρεία κοινωνική βοήθεια. Οι πόροι που διατίθενται για τα προγράμματα στεγαστικής βοήθειας αναμένεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι», συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους έχουν αποκτήσει σπίτι 9.155 νέα ζευγάρια, με 7.500 περίπου συμβάσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Το επόμενο πρόγραμμα, «Σπίτι μου ΙΙ», προγραμματίζεται με διευρυμένα κριτήρια, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και στοχεύει να ωφελήσει 20.000 άτομα.

Αλλαγές στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 50 έτη και την αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης και δανείου. Ένα δάνειο θα μπορεί να φτάσει έως 190.000 ευρώ και το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει άτοκα ποσοστά. Επίσης, η απλοποίηση της διαδικασίας θα διευκολύνει την υπογραφή συμβολαίων χωρίς την ταλαιπωρία ένστασης.

Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν δύο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που έχει μέχρι στιγμής δεχθεί 2.000 αιτήσεις. Η επιδότηση για ανακαίνιση αυξάνεται στο 60%, με ανώτατο ποσό τα 8.000 ευρώ, και το συνολικό ποσό ανακαίνισης φτάνει τα 13.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενοικιάσουν τα ακίνητα μετά την ανακαίνιση, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2025 θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα προσφέρει άτοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς περιορισμούς εισοδημάτων ή ηλικίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ωφελήσει 20.000 πολίτες.

Έξι άλλα μικρότερης κλίμακας προγράμματα σχεδιάζονται και στοχεύουν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες. Αυτά περιλαμβάνουν τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, την ανέγερση κατοικιών μέσω κοινωνικής αντιπαροχής και την επιδότηση νέων ανθρώπων με προτεραιότητα σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πρόγραμμα ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων επιδιώκει τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ετοιμάζεται επίσης επίδομα στέγασης για 593 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Πηγή: naftemporiki.gr