Η Ισπανία στηρίζει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ

Η Ισπανία στηρίζει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρόσφατα κηρύχθηκε “persona non grata” από το Ισραήλ. Στην δήλωσή του, ο κ. Σάντσεθ τόνισε: «Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ισπανίας στον φίλο μου Αντόνιο Γκουτέρες. Τον ευχαριστώ για τη δέσμευσή του στην αναζήτηση της ειρήνης και την ακλόνητη υπεράσπιση της πολυμέρειας και του διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων».

Η κίνηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, να κηρύξει τον Γκουτέρες “persona non grata” ήρθε ως απάντηση στην αποτυχία του να καταδικάσει τη μαζική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο Κατς δήλωσε ότι «όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος».

Τον Μάιο, η Ισπανία είχε αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος, ενέργεια η οποία προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Ισραήλ. Ο κ. Σάντσεθ είχε δηλώσει τότε ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν εναντίον κανενός, ενώ υπογράμμισε την κατηγορηματική απόρριψη της Χαμάς. Σημείωσε την σημασία της ειρηνικής λύσης και της συνεργασίας για την επίλυση των ζητημάτων στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: naftemporiki.gr