Η Απαγόρευση Κινητών Τηλεφώνων στα Σχολεία και η Ελληνική Προσέγγιση

Η Απαγόρευση Κινητών Τηλεφώνων στα Σχολεία και η Ελληνική Προσέγγιση

Σύμφωνα με άρθρο της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard», η Ελλάδα προχωρά σε μια κίνηση που μπορεί να φαίνεται ως πρότυπο για άλλες χώρες. Ο αρθρογράφος αναρωτιέται γιατί στην Αυστρία έχουμε διαφορετικούς κανόνες για κάθε σχολείο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ομοιομορφία. Ένας φίλος του από την Ελλάδα, ειδικός στην Πληροφορική και σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, σημειώνει ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, με την υποστήριξη να ξεπερνά το 80%.

Στην Ελλάδα, ο υπουργός Παιδείας επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι παρεμβολές των κινητών τηλεφώνων. Ο αρθρογράφος τονίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης σχολείων χωρίς smartphones, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ποιοτικής εκπαίδευσης.

Στην Αυστρία, η εφαρμογή αυστηρών κανόνων για τη χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αντιμετωπίσει θετική ανταπόκριση από τους γονείς. Σε κάποιες σχολικές μονάδες, τα τηλέφωνα παραμένουν στις τσάντες ή στα ντουλάπια των μαθητών. Σε περίπτωση παραβάσεων, τα τηλέφωνα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο, και σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις, οι γονείς αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παραλαβή τους.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πρωτοβουλία γονέων στη Βρετανία που προωθεί την «Παιδική ηλικία χωρίς smartphone». Αυτή η κίνηση έχει επηρεάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Αυστρία δεν έχει ακολουθήσει. Ανάμεσα στις προτάσεις του, ο αναγνώστης του προτείνει να διαβαστεί το βιβλίο του Τζοχάν Χάρι, το οποίο εξετάζει τον τρόπο που η τεχνολογία μειώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, θέτοντας ερωτήματα για την επίδραση αυτής της συνεχιζόμενης απόσπασης της προσοχής στη ζωή μας και στις σχέσεις μας.

Η ανάγκη επαναξιολόγησης της σχέσης μας με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζητιέται έντονα, δίνοντας έμφαση στην προτεραιότητα της αληθινής επικοινωνίας στην καθημερινότητά μας.
Πηγή: naftemporiki.gr