Τρία στα τέσσερα μικρά παιδιά στην Ευρώπη περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες απ’ ότι θα έπρεπε, με επιπτώσεις στην υγεία τους, σύμφωνα με νέα διεθνή ανάλυση. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης μιας ώρας έντονης άσκησης. Οι οδηγίες προτείνουν επίσης μέγιστο χρόνο οθόνης μία ώρα και 10 έως 13 ώρες ύπνου. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics και περιλαμβάνει περίπου 7.000 παιδιά σε 33 χώρες, δείχνει ότι μόνο το 14,3% των παιδιών ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών πληροί αυτά τα κριτήρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το 81% των παιδιών κοιμάται επαρκώς, μόλις το 41,8% τηρεί περιορισμούς στον χρόνο οθόνης και το 49,2% έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί ένα «κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας» για την επικοινωνία υγιών συνηθειών, κάτι που είναι επιτακτικό για τη μελλοντική ευημερία των ανθρώπων.
Στην περιοχή της Ευρώπης, το ποσοστό των παιδιών που πληρούν όλα τα κριτήρια είναι καλύτερο, με περίπου το 23,5% να ανταγωνίζεται τα καλύτερα ποσοστά στην Αφρική. Εδώ, μισά παιδιά έχουν περιορισμένο χρόνο στην οθόνη και σχεδόν όλα κοιμούνται αρκετά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ φύλων, καθώς τα κορίτσια δείχνουν περισσότερες πιθανότητες συμμόρφωσης ως προς τον χρόνο οθόνης, αλλά λιγότερες όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα.
Στις Αμερικές παρατηρούνται ενδείξεις αντίθετες, καθώς οι χώρες αυτές καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, αλλά και το υψηλότερο χρόνο οθόνης, με μόλις το 17% των παιδιών να τηρεί τις συστάσεις. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι τάσεις γύρω από την οθόνη και τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να ξεκινούν από πολύ νωρίς στη ζωή.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν περιορισμούς για την κατάχρηση του χρόνου μπροστά σε οθόνες. Για παράδειγμα, στη Σουηδία έχει προταθεί η απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των 2 ετών, και παρόμοιες οδηγίες υπάρχουν και στην Ιρλανδία. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι απαγορεύσεις ίσως δεν είναι ρεαλιστικές. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι παντού, και οι προσδοκίες για μια «μηδενική ανοχή» μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες ανησυχίες από την πραγματική λύση στο πρόβλημα.
Ορισμένες απλές οδηγίες σχετικά με τον χρόνο οθόνης ίσως να μην είναι επαρκείς, καθώς δεν εξετάζουν την ποιότητα των δραστηριοτήτων που επιλέγουν τα παιδιά. Η ποιότητα του περιεχομένου μπορεί να διαφέρει σημαντικά και να έχει διαφορετικές επιπτώσεις. Η υποστήριξη των γονέων σχετικά με τον υγιή τρόπο χρήσης των οθονών είναι απαραίτητη.
Πηγή: naftemporiki.gr