Εξ αποστάσεως ταυτοποίηση για ψηφιακή υπογραφή μέσω της ΑΠΕΔ

Εξ αποστάσεως ταυτοποίηση για ψηφιακή υπογραφή μέσω της ΑΠΕΔ

Διαθέσιμη είναι η υπηρεσία εξ αποστάσεως ταυτοποίησης από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας απόκτησης ψηφιακής υπογραφής. Η υπηρεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους στην ελληνική επικράτεια ή στο εξωτερικό, να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν φυσικά σε ΚΕΠ.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδώσει ειδική υπεύθυνη δήλωση – αίτηση είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα», είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΑΠΕΔ. Με τη χρήση των κωδικών TaxisNet, εισέρχεται στην εφαρμογή της ΑΠΕΔ για να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, συμπληρώνοντας τον κωδικό αριθμό της υπεύθυνης δήλωσης.

Καθώς συμπληρώνει την αίτηση, μπορεί να επιλέξει την ημερομηνία και ώρα για το ψηφιακό ραντεβού βάσει διαθεσιμότητας για τις επόμενες τρεις εργάσιμες ημέρες, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας (SMS ή email). Μετά την επιλογή του ραντεβού, θα λάβει έναν σύνδεσμο για τη συμμετοχή του στην βιντεοκλήση.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, θα του ζητηθεί να επιδείξει το έγγραφο ταυτοποίησης που έχει δηλώσει στην υπεύθυνη δήλωση. Ο υπάλληλος θα ταυτοποιήσει τον πολίτη και θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης, καθώς και το έγγραφο ταυτοποίησης. Αν εντοπιστεί κάποιο λάθος, η αίτηση θα ακυρωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση, ο πολίτης θα λάβει έναν εξαψήφιο αριθμό μέσω SMS, που λειτουργεί ως αριθμός πρωτοκόλλου.

Η αίτηση στη συνέχεια προωθείται στην Αρχή Εγγραφής της ΑΠΕΔ, η οποία θα εξετάσει τα σχετικά στοιχεία (video του ραντεβού, φωτογραφία, εγκυρότητα του ταυτοποιητικού εγγράφου κ.λπ.) και θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή αν θα απορρίψει την αίτηση. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας γνωστοποιούνται στον ενδιαφερόμενο μέσω SMS, συνοδευόμενα από έναν οκταψήφιο αριθμό.

Τέλος, αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΑΠΕΔ. Η υπηρεσία αυτή έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την ΑΠΕΔ, που είναι ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών εμπιστοσύνης του δημόσιου τομέα, ενταγμένη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ΑΠΕΔ παρέχει δωρεάν ψηφιακά πιστοποιητικά υπογραφής σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν κωδικούς TaxisNet.

Πηγή: naftemporiki.gr