Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στη Σάμο μετά το Ναυάγιο

Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στη Σάμο μετά το Ναυάγιο

Σε συνέχεια των προσπαθειών διάσωσης, ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και άλλα σκάφη βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου. Η επιχείρηση, που διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), αποσκοπεί στον εντοπισμό ενός αγνοούμενου ατόμου, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, 30 αλλοδαποί έχουν διασωθεί, περιλαμβάνοντας 24 άνδρες, 5 γυναίκες και έναν ανήλικο, ενώ έχουν ανασυρθεί τέσσερις σοροί, τριών γυναικών και ενός ανήλικου. Η Λιμενική Αρχή του Καρλοβάσου, μέσω προανακριτικής διαδικασίας, προχώρησε στη σύλληψη ενός 21χρονου αλλοδαπού, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής της λέμβου που μετέφερε τους πληγέντες από τις τουρκικές ακτές.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε μετά από ειδοποίηση που έλαβε η λιμενική αρχή της Σάμου το πρωί της Δευτέρας, αναφορικά με ανθρώπους που βρίσκονταν στη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου. Ειδικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων πλοίων του Λ.Σ., ελικοπτέρων και της δύναμης Frontex, κινητοποιήθηκαν άμεσα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με βόρειους ανέμους εντάσεως 5-6 BF.

Το πλήρωμα του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εντόπισε και διέσωσε πέντε αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καρλοβάσου, όπου παραδόθηκαν στις τοπικές αρχές και στο ΕΚΑΒ. Με την υποστήριξη ιδιώτη δύτη, ανευρέθηκαν και άλλες σοροί θυμάτων και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

Παράλληλα, οι αρχές εντόπισαν επιπλέον 21 αλλοδαπούς σε χερσαία περιοχή πλησίον του όρμου Αγίου Ισιδώρου. Ένα από τα άτομα, γυναίκα, χρειάστηκε να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου για παροχή πρώτων βοηθειών λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Η πνευστή λέμβος που είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των μεταναστών υπέστη εκτεταμένες ζημιές, ενώ κατασχέθηκε και μία κινητή συσκευή τηλεφώνου.

Πηγή: naftemporiki.gr