Επανέναρξη περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας

Επανέναρξη περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας

Από αύριο, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, θα επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως Μικρός Δακτύλιος, και θα ισχύσουν μέχρι την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025. Οι συγκεκριμένες οδικές ζώνες που ορίζουν τα όρια του Μικρού Δακτυλίου περιλαμβάνουν τις Λεωφόρους Αλεξάνδρας, Συγγρού, καθώς και άλλες οδοί γύρω από το κέντρο της πόλης.

Βασική προϋπόθεση για την κυκλοφορία εντός του Μικρού Δακτυλίου είναι η εκ περιτροπής κυκλοφορία για τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, όπως και για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα έως 2,2 τόνους, βασισμένη στο τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορίες οχημάτων που εξαιρούνται από τους περιορισμούς, όπως και εκείνα που χρειάζονται ειδικές άδειες, μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς. Αυτές οι άδειες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, όπως προβλέπεται από συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι κάτοχοι ηλεκτρικών, υβριδικών, ή οχημάτων με περιορισμένες εκπομπές CO2 μπορούν να εκτυπώσουν το απαιτούμενο σήμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής των μέτρων είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη, από 07:00 μέχρι 20:00 και Παρασκευή, από 07:00 έως 15:00. Τα μέτρα δεν θα ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες, καθώς και κατά τη διάρκεια απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για τους δημότες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Μικρού Δακτυλίου, υπάρχουν ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου και μπορεί να χορηγηθεί ειδική κάρτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Οι αιτήσεις για ειδικές άδειες κυκλοφορίας μπορούν να υποβληθούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο, με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για την περίοδο 2023-2024 παραμένουν σε ισχύ έως την ημερομηνία λήξης τους.

Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα αυτό θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: naftemporiki.gr