Έλληνας Καθηγητής Αναλαμβάνει την Προεδρία του CERN

Έλληνας Καθηγητής Αναλαμβάνει την Προεδρία του CERN

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Η θητεία του θα διαρκέσει από το 2025 έως το 2027 και η εκλογή του πραγματοποιήθηκε σε μία έντονα ανταγωνιστική διαδικασία, απέναντι σε δύο άλλους υποψηφίους.

Η εκλογική αυτή επιτυχία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κ. Φουντάς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τη θέση αυτή στο CERN. Η τοποθέτησή του στη θέση αυτή οφείλεται σε μία στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση και στο επιστημονικό κύρος που διαθέτει.

Το CERN έχει 70 χρόνια ιστορίας, αριθμεί 24 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Απασχολεί περίπου 2.600 υπαλλήλους και παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερα από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον πλανήτη.

Το εργαστήριο προσφέρει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων, που επιτρέπει την καινοτόμο έρευνα, με στόχο τη βιωσιμότητα και τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Το CERN ενώνει επιστήμονες από όλο τον κόσμο, διευρύνοντας τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας με σκοπό το κοινό καλό, ενώ εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.

Πηγή: naftemporiki.gr