Ελλάδα και Ενεργειακή Κρίση στο Φόντο των Εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Ελλάδα και Ενεργειακή Κρίση στο Φόντο των Εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μίλησε στην εκπομπή RUSH HOUR του καναλιού της Ναυτεμπορικής για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή στον ενεργειακό τομέα και την ελληνική οικονομία. Σχολιάζοντας τις ανησυχίες για μια πιθανή νέα ενεργειακή κρίση, ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα φέρει το μέλλον». Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αντιδράσεις των αγορών ενέργειας και χρηματιστηρίων είναι μέχρι στιγμής αναμενόμενες και δεν προκαλούν ανησυχία.

Ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και καταστάσεις σε χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες δεν τηρούν τους νέους κανόνες και αναγκάζονται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Παρατήρησε ότι η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις εν λόγω χώρες, για πρώτη φορά σε αρκετούς μήνες. Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι ευάλωτη σε νέες κρίσεις, αλλά επισημαίνει τις προσπάθειες της χώρας να διατηρήσει μια αξιόπιστη και δημοσιονομικά υπεύθυνη οικονομία.

Αναφορικά με μελλοντικά μέτρα στήριξης, ο Πατέλης υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική υπευθυνότητα. Αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που έχει κατατεθεί, το οποίο διασφαλίζει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού με έλλειμμα στο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, σε μια περίοδο σημαντικής αναπτυξιακής προοπτικής. Τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικές παρεμβάσεις στο μέλλον, εφόσον οι στρατηγικές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εφαρμοστούν αποτελεσματικά.

Πηγή: naftemporiki.gr