Δυσκολίες και καθυστερήσεις στην έναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας

Δυσκολίες και καθυστερήσεις στην έναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας

Αυτή την εβδομάδα άνοιξε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα Πανεπιστήμια, και οι πρωτοετείς φοιτητές καλούνται να ξεκινήσουν μία νέα πορεία. Έχουν αγωνιστεί σκληρά για να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Υπάρχουν φοιτητές που ακόμα δεν γνωρίζουν σε ποια σχολή θα φοιτήσουν, καθώς υπάρχουν πολλές διαδικασίες που εκκρεμούν.

Η πρώτη κατηγορία φοιτητών που βρίσκονται σε αναμονή είναι οι υποψήφιοι που περιμένουν μετεγγραφή. Η υποβολή αιτήσεων για αυτές τις μετεγγραφές δεν έχει αρχίσει ακόμη, και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μόνο μετά από έλεγχο από το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που απαιτεί χρόνο. Πέρυσι, συνολικά 5.871 φοιτητές μπόρεσαν να αλλάξουν σχολή, ποσοστό περίπου 10% των νέων φοιτητών.

Άλλη μία ομάδα φοιτητών στη διαδικασία είναι οι αθλητές που έχουν τύχει μπόνους μορίων για την εισαγωγή τους. Αυτοί περιμένουν τα αποτελέσματα από τις αιτήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εισαχθούν σε διαφορετικά τμήματα από εκείνα που είχαν αρχικά.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τα Μηχανογραφικά τους, περιμένοντας να κριθούν με βάση τις επιλογές τους. Τέλος, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις αυτού του Σεπτεμβρίου υποβάλλουν τώρα τα Μηχανογραφικά τους, αφού οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν λόγω ασθένειας τον Ιούνιο.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα κενό στη διαδικασία, καθώς οι φοιτητές δεν συμμετέχουν όλοι οιυτόχρονα στην ακαδημαϊκή ζωή. Είναι απορίας άξιο πώς σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως η εκπαίδευση, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι φοιτητές θα γνωρίζουν εγκαίρως σε ποιο τμήμα θα φοιτήσουν προκειμένου να ξεκινήσουν τις σπουδές τους.

Δυστυχώς, τα εκπαιδευτικά κενά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τα βιβλία φτάνουν στους φοιτητές λίγο πριν τις εξετάσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οργανωμένη μελέτη. Σημαντικές διαδικασίες όπως οι εγγραφές και οι μετεγγραφές δεν έχουν προγραμματιστεί κατάλληλα, καθώς η έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα.

Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, επιτρέποντας στους φοιτητές να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, όπως αναζητήσεις για κατοικία, ώστε να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το πανεπιστημιακό τους ταξίδι.

Γενικά, η αποτυχία να οργανωθούν οι διαδικασίες δημιουργεί περισσότερη ταλαιπωρία για τους υποψηφίους και τους φοιτητές. Η συρρίκνωση του χρόνου αναμονής και η βελτίωση στις διαδικασίες εγγραφής και υποβολής αιτήσεων θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι φοιτητές θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον τους.

Πηγή: naftemporiki.gr