Δημιουργία ομάδας εργασίας για τη ρύθμιση της αστικής ευθύνης του Δημοσίου κατά τη δικαστική λειτουργία

Δημιουργία ομάδας εργασίας για τη ρύθμιση της αστικής ευθύνης του Δημοσίου κατά τη δικαστική λειτουργία

Η ομάδα εργασίας που θα αναλάβει τη σύνταξη σχεδίου νόμου σχετικά με την αστική ευθύνη του δημοσίου σε περιπτώσεις παραβίασης του εθνικού δικαίου από δικαστικές αποφάσεις, συγκροτήθηκε κατόπιν ανακοίνωσης του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα. Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου για τη διευθέτηση του ζητήματος αποζημιωτικής ευθύνης του Δημοσίου λόγω ζημιογόνων ενεργειών των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας.

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι η αντίληψη περί ανεύθυνου δικαστή, η οποία προκύπτει από τη δικαστική ανεξαρτησία, είναι ασύμβατη με τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αυτό απαιτεί από όλους τους δημόσιες λειτουργούς να αναλαμβάνουν την ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη σταλεί επιστολές στους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων προκειμένου να οριστούν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της νέας ομάδας εργασίας. Αυτή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Άρειου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και των εδρών της Εισαγγελίας και του Εφετείου Αθηνών.

Ο κ. Μπούγας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της ομάδας θα είναι ο Ιωάννης Συμεωνίδης, Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Το σχέδιο νόμου θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από πράξεις, παραλείψεις ή εκτιμήσεις δικαστικών οργάνων, περιλαμβάνοντας ουσιαστικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της αποζημιωτικής ευθύνης και τις δικονομικές διαδικασίες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η χώρα αναμένεται να αποκτήσει σύντομα ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίσει τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με την ανεξαρτησία και την ευρυθμία της δικαιοσύνης.

Πηγή: naftemporiki.gr