Αντιμετώπιση Πυρκαγιών και Προκλήσεις της Φετινής Αντιπυρικής Περιόδου

Αντιμετώπιση Πυρκαγιών και Προκλήσεις της Φετινής Αντιπυρικής Περιόδου

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί πάνω από 4.500 πυρκαγιές. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, και οι 200 φωτιές που ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5 είχαν σοβαρές επιπτώσεις, πολλαπλά αγγίζοντας περιοχές κοντά σε οικισμούς.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως δεν υφίσταται “απόσταση” από την αντιπυρική περίοδο, γεγονός που έγινε εμφανές με την πρόσφατη φωτιά στην Κορινθία. Ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες ήταν συνεχής, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Βαρνάβας και το Γραμματικό. Η εκδήλωση της φωτιάς κάτω από “ακρότατες συνθήκες” εντός οικισμού καθιστά επικίνδυνη τη χρονιά αυτή.

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ανακοινώνοντας 396 συλλήψεις και 1.030 επιβληθέντα πρόστιμα για εμπρησμούς. Σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα, προγραμματίζονται 831 προσλήψεις για το 2025, με έμφαση στη δημιουργία δασοκομάντος, καθώς πέρυσι οι μονάδες τους σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Το 2025 αναμένονται οι παραλαβές του εξοπλιστικού προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”, το οποίο έχει δημοπρατηθεί κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κικίλιας, ερωτώμενος για τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ, εξήγησε πως αυτή δεν οφείλεται μόνο στις ερωτήσεις του προς κυβερνητικούς υπουργούς, αλλά στην επιμονή του να εγείρει θέματα που είχαν ήδη απαντηθεί.

Τέλος, σχετικά με την εκλογή Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα της διαδικασίας και την αναγκαιότητα ψηφοφορίας με ελεύθερη βούληση από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, χωρίς κομματική επιρροή.

Πηγή: naftemporiki.gr