Αντιδράσεις από τους οδηγούς ταξί για την υποχρεωτική τοποθέτηση σήματος POS

Αντιδράσεις από τους οδηγούς ταξί για την υποχρεωτική τοποθέτηση σήματος POS

Οι οδηγοί ταξί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την υποχρεωτική τοποθέτηση αυτοκόλλητου σήματος κατοχής POS. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, καθώς και οι Σύνδεσμοι Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Οχημάτων με Μετρητή από περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο και η Μυτιλήνη, όπως και ο Σύνδεσμος Ραδιοταξί, ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που ισχύει από την 1η Αυγούστου 2024.

Αυτή η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας υποχρεώνει τους οδηγούς ταξί να διαθέτουν σήμα μήκους 25×12 εκατοστών, το οποίο θα ενημερώνει το κοινό στα ελληνικά και στα αγγλικά για την κατοχή και χρήση POS. Επίσης, αναφέρεται ότι η έλλειψη του σήματος θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2014/45/ΕΕ) καθώς και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Προβάλλουν επίσης ότι η απόφαση δεν έχει επαρκή και τεκμηριωμένη αιτιολογία. Η τοποθέτηση του σήματος στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος, σύμφωνα με τους οδηγούς, προκαλεί προβλήματα ασφαλείας, καθώς περιορίζει τον οπτικό έλεγχο του οδηγού και μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους υαλοκαθαριστήρες.

Πηγή: naftemporiki.gr