Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται από δήμαρχους των νησιών του Αιγαίου για τη συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων στις περιοχές τους. Το δημογραφικό ζήτημα αναδεικνύεται ως μια σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, με ιδιαίτερα δύσκολες συνέπειες για τα μικρά νησιά. Οι αρχές προειδοποιούν ότι τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων σηματοδοτούν την πιθανή κατάρρευση των κοινοτήτων τους.
Για παράδειγμα, ο δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Κώστας Σινάνης, ανέφερε την ανησυχία του λέγοντας ότι το νησί έχει λιγότερες από 250 κατοίκους και σχεδόν μηδαμινό αριθμό νέων γυναικών, με μόλις δύο γυναίκες κάτω των 30 ετών. «Πρέπει να βρούμε τα κίνητρα ώστε οι νέοι να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους στον τόπο τους», υπογράμμισε. Πέρυσι, η γέννηση ενός μόνο παιδιού στο νησί αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτού του δημογραφικού ζητήματος, η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων που έχει καταγραφεί εδώ και 92 χρόνια, με το ποσοστό γεννήσεων να ανέρχεται μόλις σε 1,3 μωρά ανά γυναίκα – πολύ κάτω από το 2,5 που απαιτείται για την αύξηση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το εργατικό δυναμικό της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2100, με αντίκτυπο στην παραγωγή και στο σύνολο της οικονομίας.
Ο Μιχάλης Βλασταράκης από την Eurobank τόνισε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, με το ένα τρίτο του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών σε περίπου 25 χρόνια. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι το 2050 η χώρα θα έχει 2,5 εκατομμύρια λιγότερους κατοίκους, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε τομείς όπως το ΑΕΠ, το ασφαλιστικό σύστημα και η εκπαίδευση.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το υπουργείο Οικογένειας της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να επενδύσει 20 δισ. ευρώ έως το 2035 σε κίνητρα, όπως χρηματικές παροχές και φοροελαφρύνσεις, με στόχο να ανακόψει την πτώση των γεννήσεων.
Πηγή: naftemporiki.gr