Ανανεώνεται ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος με την προμήθεια 414 οχημάτων

Ανανεώνεται ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος με την προμήθεια 414 οχημάτων

Την Τετάρτη, υπεγράφη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σύμβαση για την προμήθεια 414 οχημάτων που θα καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Το έργο ανέρχεται σε 48,3 εκατ. ευρώ και εκτελείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, με σκοπό την ανανέωση του στόλου των οχημάτων που διατίθενται για την κατάσβεση πυρκαγιών, τη διάσωση, καθώς και για τη μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τουλάχιστον 160 από τα 414 οχήματα αναμένεται να παραληφθούν πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2025, και έως τον ερχόμενο Αύγουστο θα έχουν παραδοθεί 235 οχήματα. Ο κ. Κικίλιας τόνισε την ανάγκη ανανέωσης του στόλου, καθώς η ηλικία των οχημάτων αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 10 έως 49 έτη, με μόλις το 15% να είναι κάτω από 9 έτη.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της προμήθειας αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπογράμμισε ότι οι νέοι πυροσβέστες θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για τον σύγχρονο εξοπλισμό που θα διαθέτουν.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται 24% κάτω από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 20ετίας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών και των δασικών υπηρεσιών.

Η διαδικασία των προσλήψεων νέων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχιστεί και φέτος, περιλαμβάνοντας δασοκομάντος και πυροσβέστες μέσω διαγωνισμών και εξετάσεων. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης του προσωπικού για την αποτελεσματική κατηγοριοποίηση και ανταπόκριση στις εκάστοτε ανάγκες.

Πηγή: naftemporiki.gr