Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, η οποία αναθεωρεί σημαντικά τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές, ορίζοντας ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για τα παιδιά από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Ας εξετάσουμε τις καίριες αλλαγές.
Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, αυτά παραμένουν αμετάβλητα. Ωστόσο, υπάρχει αναθεώρηση στα κοινωνικά: για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών, που πραγματοποιούνται χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, καθορίζεται ότι δύο ή περισσότερα αδέλφια τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, εφόσον δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης, μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών. Αναφορικά με την κατοικία, η κυριότητα επηρεάζει τη διαδικασία μόνο εάν κατέχει το 100% της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που το ποσοστό είναι μικρότερο, δεν αποτελεί εμπόδιο για τη μετεγγραφή. Το κατά κεφαλήν εισόδημα που αναγνωρίζεται για την αίτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, ενώ τα αδέλφια που δεν αιτούνται μετεγγραφής διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Η έναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια έχει ήδη γίνει για 3 εβδομάδες και οι διαδικασίες μετεγγραφών δεν έχουν προχωρήσει, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τους φοιτητές που περιμένουν να γνωρίζουν πού θα φοιτήσουν. Αυτή η καθυστέρηση, που παρατηρείται ανεξαρτήτως έτους, οδηγεί σε απώλεια μαθημάτων για πολλές χιλιάδες πρωτοετείς. Οι τελευταίες αλλαγές, ανακοίνωση εξαιτίας του χρόνου που προηγήθηκε της υποβολής αιτήσεων, έρχονται να προσθέσουν παραπέρα σύγχυση. Αν οι αλλαγές αυτές είχαν γίνει νωρίτερα, πριν την υποβολή των μηχανογραφικών, οι οικογένειες θα είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν καλύτερα.
Τα παραδείγματα αυτής της κατάστασης κυκλοφορούν ήδη. Μία οικογένεια έχει φοιτητή στην Πάτρα και αναγκάζεται να δεχτεί ότι το δεύτερο παιδί της δεν πληροί τα κριτήρια για να αιτηθεί μετεγγραφή, απομονώνοντας τις επιλογές του. Ακόμα και αν η απόφαση τους ήταν λογική, οι νέες ρυθμίσεις τους αδικούν, αφήνοντάς τους να αναρωτιούνται γιατί δεν επέλεξαν περισσότερες επιλογές.
Ανάλογα, άλλη οικογένεια μπορεί να ανακάλυψε ότι η μοριοδότηση που ήθελε να βασιστεί να είναι αρκετή για τη μετεγγραφή, πλέον δεν φτάνει λόγω των νέων ευνοϊκών όρων για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Αυτές οι προβλέψεις και οι τελευταίες στιγμές εξελίσσουν την κατάσταση σε τεράστια αβεβαιότητα.
Ουσιαστικά, οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια στιγμή που ελάχιστοι είχαν ανάψει το πράσινο φως για τις αιτήσεις, με συνέπεια να μην υπάρχει σαφήνεια για τη δυνατότητα μετεγγραφής. Η πολιτεία, με τις συνεχείς τροποποιήσεις, φαίνεται να αποτρέπει τους πολίτες από το να σχεδιάσουν τις ζωές τους έγκαιρα, κάτι που εντείνει την απογοήτευση του κόσμου από το ελληνικό κράτος.
Πηγή: naftemporiki.gr