Ακύρωση οικοδομικής άδειας στην Ύδρα για ανακατασκευή ιστορικού κτίσματος

Ακύρωση οικοδομικής άδειας στην Ύδρα για ανακατασκευή ιστορικού κτίσματος

Ακυρώθηκε από το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οικοδομική άδεια που είχε χορηγηθεί από τον δήμο Πειραιά για την ανακατασκευή τμήματος ισογείου κατοικίας στην Ύδρα και την προσθήκη κεραμοσκεπούς ορόφου. Αυτή η απόφαση προήλθε μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία επισήμανε τη σημασία και την προστασία του νησιού ως μνημειακού οικισμού.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ερμηνεύει ότι, δεδομένου ότι ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί μνημειακός από το 1962, οι κανόνες δόμησης θα πρέπει να τηρούν τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που απορρέουν από αυτή την κατηγορία προστασίας. Ειδικότερα, επιτρέπεται μόνο η ανακατασκευή κτισμάτων που αποδεικνύεται ότι προϋπήρχαν. Οι σύμβουλοι διευκρίνισαν ότι η οικοδομική αδειοδότηση επιτρέπεται μόνο για κτίσματα που διατηρούν την ιστορική τους μορφή, αφού αυτή είναι που προσδίδει στον οικισμό τον μνημειακό του χαρακτήρα.

Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι η προσθήκη του ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο κτίσμα είναι παράνομη, καθώς δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο για την προϋπαρξή του. Έτσι, η απόφαση ακύρωσε την οικοδομική άδεια όπως και την αρχική απόφαση της Διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πηγή: naftemporiki.gr