Αύξηση θανάτων από πλημμύρες στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια

Αύξηση θανάτων από πλημμύρες στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια

Από το 1980 έως σήμερα, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 70 θανατηφόρες πλημμύρες εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 θάνατοι. Αυτή η ανάλυση προέρχεται από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες δείχνει ανησυχητική αύξηση. Εντυπωσιακό είναι ότι κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν καταγραφεί οι μισοί από τους συνολικούς θανάτους της 45ετίας. Ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες σημειώνεται το 60% των απωλειών, γεγονός που επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων κατά την συγκεκριμένη εποχή.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες (65%) και το 60% αυτών είναι άνω των 45 ετών. Τα στοιχεία αυτά επισημαίνουν την αναγκαιότητα της ετοιμότητας, ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν οι κίνδυνοι από έντονες και ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυξημένοι.

Οι συντάκτες της ανάλυσης προειδοποιούν ότι σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αυξηθεί και πιθανόν θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Πηγή: naftemporiki.gr