Κλιματική αλλαγή – Προς έγκριση στην ΕΕ η πρώτη ζωοτροφή που μειώνει τις εκπομπές μεθανίου

Πρόσθετο για ζωοτροφές που μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από το πεπτικό σύστημα των βοοειδών έλαβε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

H Αρχή έκρινε ότι η 3- νιτροοξυπροπανόλη, την οποία σκοπεύει να διαθέσει η ολλανδική χημική εταιρεία DSM με την εμπορική ονομασία Bovaer, μειώνει τις εκπομπές και είναι ασφαλής για τις αγελάδες και τους καταναλωτές που πίνουν το γάλα των ζώων.

Η γνωμοδότηση της EFSA τίθεται τώρα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει με τις χώρες-μέλη για το εάν θα εγκρίνει το Bovaer.

Το μεθάνιο, ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που προέρχεται κυρίως από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικής ύλης, είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το CO2 στην αύξηση της θερμοκρασίας, διασπάται όμως στην ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα χρόνια, αντί σε αιώνα, κάτι που σημαίνει ότι η δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου θα απέδιδε άμεσα οφέλη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν σήμερα τις μεγαλύτερες πηγές ανθρωπογενούς μεθανίου με μερίδιο 40%, δείχνουν στοιχεία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Μεθάνιο παράγεται για παράδειγμα από την αποσύνθεση οργανικού υλικού σε ορυζώνες, όμως το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο μεθάνιο που ρεύονται τα εκτρεφόμενα ζώα.

Σύμφωνα με την εταιρεία DSM, το πρόσθετο για ζωοτροφές μειώνει τις εκπομπές κατά 20 με 30 τοις εκατό χωρίς να επηρεάζει την παραγωγικότητα.

Το Bovaer έχει ήδη λάβει έγκριση στην Χιλή και τη Βραζιλία και η DSM έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την βραζιλιάνικη JBS, τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο.

Το πρόσθετο μπλοκάρει ορισμένα από τα πεπτικά ένζυμα που διασπούν φυτικές ίνες, λέει η DSM, σύμφωνα με την οποία η χρήση του προϊόντος σε μόλις τρία βοοειδή ισοδυναμεί με την απόσυρση ενός οικογενειακού οχήματος από τους δρόμους.

Περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν στην κλιματική διάσκεψη της Γλασκώβης να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...