Κίνα: Πέθανε ο Ζονγκ Κινγκού-Ποιος ήταν ο μεγιστάνας των αναψυκτικών

Ο Ζονγκ Κινγκού (Zong Qinghou), ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας αποσπώντας τον έλεγχο της κορυφαίας μάρκας ποτών της χώρας από την Danone, πέθανε. Ήταν 79 ετών.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Wahaha πέθανε από ασθένεια σε νοσοκομείο στις 10:30 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση που δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία θανάτου ή την τοποθεσία της ιατρικής μονάδας. Η εταιρεία ανέφερε στις 22 Φεβρουαρίου ότι ο Ζονγκ Κινγκού νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για θεραπεία και ήταν σε σταθερή κατάσταση.

Ποιος ήταν ο Ζονγκ Κινγκού

Γεννημένος πριν το Κομμουνιστικό Κόμμα αναλάβει την εξουσία, η ζωή του Ζονγκ ήταν παράλληλη με τη μεταμόρφωση της Κίνας από μια φτωχή και ως επί το πλείστον αγροτική χώρα στο «εργοστάσιο του κόσμου» και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία.

Ο πλούτος του, που ξεκίνησε με ένα οικογενειακό δάνειο 22.000 δολαρίων, αυξήθηκε σε δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι Κινέζοι έγιναν όλο και πιο αδηφάγοι καταναλωτές.

Ο Ζονγκ, ο οποίος δεν πήγε ποτέ στο λύκειο, αναγκάστηκε να ζήσει σε ένα αγροτικό κοινόβιο το 1964 κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ.

Έφυγε το 1978, τη χρονιά που ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ -έχοντας εδραιώσει την εξουσία ως ανώτατος ηγέτης της Κίνας- άρχισε να εισάγει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα, απελευθερώνοντας μια γενιά επιχειρηματιών όπως ο Ζονγκ,  να ασχοληθεί με τον καπιταλισμό.

Η ρήξη με τη Danone

Ο Ζονγκ ανέβηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο όταν ήρθε σε ρήξη με τον γαλλικό γίγαντα τροφίμων Danone, καθώς οι δύο τους έλυσαν μια δεκαετή συνεργασία τους μέσα σε έναν καταιγισμό αγωγών και κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Το έπος ξεκίνησε το 1996, όταν ο Ζονγκ δημιούργησε διάφορες κοινοπραξίες στην Κίνα με τον ιδιοκτήτη του νερού Evian με έδρα το Παρίσι. Οι όροι της συμφωνίας τους περιλάμβαναν τη μεταβίβαση του εμπορικού σήματος Wahaha, που στα κινεζικά σημαίνει γελαστό παιδί, στις επιχειρήσεις που ανήκαν κατά 51% στην Danone.

Αυτή η συνεργασία αναπτύχθηκε σε μια κορύφωση πωλήσεων 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα, προτού o Ζονγκ κατηγορήσει τη Danone το 2007 ότι προσπάθησε να εξαγοράσει τη Wahaha σε αδικαιολόγητα χαμηλή τιμή. Η Danone αντέτεινε ότι o Ζονγκ είχε παραβιάσει το συμβόλαιό τους δημιουργώντας παράλληλα εταιρείες με το σήμα Wahaha.

Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν το ποιος κατείχε το εμπορικό σήμα Wahaha. H Danone πίστευε ότι το κατείχε σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, ενώ ο Ζονγκ υποστήριξε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε μπλοκάρει την αίτηση μεταβίβασης του εμπορικού σήματος, πράγμα που σήμαινε ότι εξακολουθούσε να το ελέγχει.

Τελικά, η Danone συνθηκολόγησε, συμφωνώντας να πουλήσει το μερίδιό της στην εταιρεία του  Ζονγκ στα τέλη του 2009 σε μια συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησαν η κινεζική και η γαλλική κυβέρνηση.

Με τον έλεγχο του 80% της Wahaha, ο Ζονγκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας μέχρι το 2012,  με προσωπική περιουσία 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ο Λαβράνος, τα απόρρητα κονδύλια και οι «άφαντοι» εξοπλισμοί

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υποκλοπές και οι δικαστικές περιπέτειες...

Σπαρτιάτες: Ο γρίφος της έκπτωσης Ο γρίφος της έκπτωσης, οι έδρες και οι πιθανές καραμπόλες

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για...

Διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά και τον… καναπέ

Με θολό τοπίο μοιάζει η προσπάθεια της κυβέρνησης, του...

Οταν ο Στέφανος Κασσελάκης «αδειάζει» τον… ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού θυμίζει πολλές φορές η...

Το Κέντρο σε τροχιά αποσυσπείρωσης

Το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπεριέχει φαινομενικά...