Κίνα – Ο νέος νόμος για τους τρίτεκνους

Όπως είχε εξαγγελθεί δια στόματος του ίδιου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, προ μηνών, η Κίνα προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση, που επιτρέπει στα ζευγάρια να αποκτήσουν νόμιμα ένα τρίτο παιδί, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει μια δημογραφική κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει τις ελπίδες της αυξημένη ευημερία και παγκόσμια επιρροή.

Έτσι, το νομοθετικό όργανο τροποποίησε την Παρασκευή τον Νόμο για τον Πληθυσμό και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό ως μέρος μιας προσπάθειας δεκαετιών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να υπαγορεύσει το μέγεθος των οικογενειών σύμφωνα με τις πολιτικές οδηγίες.

Με τις νέες τροποποιήσεις ακυρώνονται τα πρόστιμα για παραβίαση των προηγούμενων περιορισμών, ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται πρόσθετες γονικές άδειες και πόροι για την φροντίδα των παιδιών. Τονίζεται επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα σε θέματα χρηματοδότησης, φορολογίας, εκπαίδευσης, στέγασης και απασχόλησης ώστε να «μειωθεί το βάρος των οικογενειών» από τα περισσότερα παιδιά.

Η τροπολογία επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες διακρίσεις σε βάρος εγκύων γυναικών και νέων μητέρων στον εργασιακό χώρο που θεωρείται ένα από τα κύρια αντικίνητρα για την απόκτηση επιπλέον παιδιών, μαζί με το υψηλό κόστος και την περιορισμένη στέγαση.

Από τις αρχές του ’80 η πολιτική του ενός παιδιού

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το Πεκίνο είχε εισαγάγει την πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένειας καθώς τότε ο πληθυσμός αυξανόταν γοργά στο ένα δισ. Το 2013 η κυβέρνηση επέτρεψε σε ζευγάρια να κάνουν δύο παιδιά όταν ο ένας γονέας δεν είχε άλλα αδέλφια. Από το 2015 και μετά το Πεκίνο επέτρεψε στις οικογένειες να κάνουν δύο παιδιά, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ακόμη και τότε όμως, δεν εκμεταλλεύτηκαν όλες οι οικογένειες την ευχέρεια αυτή. Αυτό είναι που προκαλεί και τα μεγαλύτερα ερωτηματικά τώρα, για το εάν θα πετύχει η κίνηση του Πεκίνου να επιτρέψει και τρίτο παιδί.

Η απογραφή που γίνεται μια φορά κάθε δέκα χρόνια έδειξε πέρσι ότι γεννήθηκαν στη χώρα συνολικά 12 εκατ. παιδιά. Ήταν η τέταρτη συνεχής χρονιά που καταγράφηκε μείωση στις γεννήσεις παρά τη χαλάρωση των περιορισμών αυτών, καθώς το 2016, για παράδειγμα, είχαν γεννηθεί σχεδόν 18 εκατ. παιδιά. Σήμερα ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,41 δισ. και αναμένεται εάν δεν αλλάξει κάτι να αρχίσει να μειώνεται από το 2025.

Αυξήθηκε το ποστοστό ηλικιωμένων

Η ίδια απογραφή έδειξε ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο. Κατέγραψε μεγάλη αύξηση των Κινέζων με ηλικία άνω των 60 ετών, που στα τέλη του 2020 αποτελούσαν πλέον το σχεδόν 19% του συνολικού πληθυσμού από 13% το 2010 σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Wall Street Journal. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των πολιτών της Κίνας με ηλικία από 15 έως 59 έτη, όσων δηλαδή βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν, υποχώρησε από το 70% στο 63%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...