Κίνα: Νέα εκτίμηση ανεβάζει τον απολογισμό στους 11.000 νεκρούς την ημέρα

Η εκρηκτική επιδημία Covid-19 στην Κίνα πιθανότατα προκαλεί γύρω στα 1,8 εκατομμύρια κρούσματα και 11.000 θανάτους την ημέρα, εκτιμά βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας, η οποία σχεδόν διπλασίασε την εκτίμησή της σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ανεξάρτητοι ειδικοί αμφισβητούν την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων που αναφέρει η Κίνα, σύμφωνα με τα οποία μόνο 5.246 άτομα πέθαναν από την αρχή της πανδημίας το 2020 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου φέτος.

Η Κίνα έχει σταματήσει να καταμετρά τα ασυμπτωματικά κρούσματα και έχει θέσει εκτός λειτουργίας το δίκτυο σταθμών εξέτασης PCR, καθώς οι αρχές εστιάζονται στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων αντί στην πρόληψη.

Οι περισσότεροι αδυνατούν να πιστέψουν ότι από τις 7 Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν υπάρξει μόνο δέκα θάνατοι όπως αναφέρει το Πεκίνο.

Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, η κατάσταση όμως βγήκε εκτός ελέγχου αυτόν τον μήνα μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid», εναντίον της οποίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις.

Εκτίμηση για 25.000 νεκρούς την ημέρα

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία Airfinity, την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κίνα είναι πιθανό να έφτασε τα 100.000, ανεβάζοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας στα 18,6 εκατομμύρια.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα βάσει των στοιχείων που ανέφεραν οι κινεζικές επαρχίες πριν αλλάξει η μεθοδολογία αναφοράς.

Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις την ημέρα.

Οι δε θάνατοι προβλέπεται να κορυφωθούν λίγο αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, οπότε οι νεκροί θα φτάνουν τους 25.000 την ημέρα.

Μέχρι τον Απρίλιο, οι θάνατοι μπορεί να φτάνουν συνολικά τα 1,7 εκατομμύρια, λέει η Airfinity,

Η Κίνα καταμετρά πλέον μόνο τους θανάτους θετικών ασθενών που πέθαναν από αναπνευστική ανεπάρκεια, και όχι τους θανάτους από άλλα αίτια στη διάρκεια της λοίμωξης.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Τσουνιού δήλωσε ότι το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επανεξετάζει τον τρόπο αναφοράς των θανάτων.

Το κέντρο σχεδιάζει να μετρά τη λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα, τη διαφορά ανάμεσα στους θανάτους του τρέχοντος κύματος και στον αριθμό των θανάτων που θα αναμένονταν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

Η προσέγγιση αυτή πιστεύεται ότι δίνει πιο ρεαλιστική εικόνα για τη θνησιμότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μελόνι: Ικανοποιημένη από τις συναντήσεις με Μητσοτάκη, Μακρόν, Κόστα

«Η Ιταλία είναι  ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της...

Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank»

Σε διαβεβαίωση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά...

Μακρόν: «Δεν υποχωρούμε στη βία»

Απόλυτη ήταν η καταδίκη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν...

Με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, συνάντησε το...