Κέντρο με Γαλλία, τα άκρα με Ρωσία

Τις χώρες του εξωτερικού με τις οποίες ταυτίζονται περισσότερο οι έλληνες ψηφοφόροι, σε συσχέτιση με την εγχώρια κομματική τους προτίμηση, καταγράφει δημοσκόπηση της Good Affairs που δημοσιεύει «Το Βήμα».  Η γενική εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης καταδεικνύει πως οι ψηφοφόροι που στις ευρωεκλογές προσανατολίζονται στο να ψηφίσουν κόμματα του ευρύτερου πολιτικού κέντρου (Νέα Δημοκρατία, ένα «Νέο κεντρώο κόμμα», ΠαΣοΚ και ένα «Οικολογικό κόμμα») θεωρούν με πολύ μεγάλη διαφορά πως τα συμφέροντα της χώρας μας ταυτίζονται περισσότερο με εκείνα των χωρών του δυτικού κόσμου (Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).

Μεταξύ μάλιστα των χωρών αυτών, η Γαλλία είναι με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη η πιο δημοφιλής απάντηση, καθώς κυμαίνεται από 62% στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας έως 46% σε εκείνους ενός πιθανού «Οικολογικού κόμματος». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι ψηφοφόροι της Νέας Αριστεράς, με 49% να επιλέγει τη Γαλλία ως απάντηση, ενώ τη Ρωσία μόλις το 37%.

Η «ρωσοφιλία» των άκρων

Αντιθέτως, προκύπτει πως και στα δύο πολιτικά άκρα, για διαφορετικούς βέβαια λόγους και σε διαφορετική ένταση, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων που θεωρούν ότι τα συμφέροντα της χώρας μας ταυτίζονται με εκείνα της Ρωσίας.  Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, με το 72% να ταυτίζεται με τη Ρωσία, ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά της Ρωσίας και μεταξύ των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας (57%), της Ελληνικής Λύσης (55%) και του ΚΚΕ (54%). «Νέο κόμμα με πατριωτικές αρχές» και Σπαρτιάτες ακολουθούν με 48% και 47% αντίστοιχα.  Εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι της Νίκης, καθώς είναι το μόνο κόμμα δεξιότερα της ΝΔ οι ψηφοφόροι του οποίου ταυτίζονται περισσότερο με τη Γαλλία παρά με τη Ρωσία (45% έναντι 41%).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ: Αν και συνολικά οι δυτικές χώρες ξεπερνούν το ποσοστό της Ρωσίας, εν τούτοις μεμονωμένα η Ρωσία είναι η πιο δημοφιλής απάντηση με 43%, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 40%.

Η Γαλλία η πιο δημοφιλής επιλογή

Οσον αφορά μεμονωμένα τις χώρες του δυτικού κόσμου, η Γαλλία παραμένει και συνολικότερα πιο δημοφιλής. Οι απαντήσεις Ναι ή Μάλλον ναι στην ερώτηση περί ταύτισης των συμφερόντων της με εκείνα της Ελλάδας κυμαίνονται από 71% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έως 10% εκείνων του ΜέΡΑ25.

Οι απαντήσεις σχετικά με την ταύτιση των συμφερόντων Ελλάδας – Γερμανίας, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ λιγότερες, καθώς η καλύτερη επίδοση καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων ενός «Οικολογικού κόμματος» (23%), ενώ λίγο πιο πίσω είναι εκείνη μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (20%). Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των χωρών που καταγράφονται, η Γερμανία είναι η μόνη στην κυβέρνηση της οποίας συμμετέχει ένα οικολογικό κόμμα.

Ανάλογη είναι και η εικόνα για τη Μεγάλη Βρετανία: Το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται είναι αυτό μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατία και αυτό όμως, όπως και για τη Γερμανία, είναι αρκετά μικρό (14%). Το μικρότερο ποσοστό ταύτισης καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (4%).

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τη Ρωσία, οι απαντήσεις Ναι ή Μάλλον ναι στην ερώτηση περί ταύτισης των συμφερόντων με εκείνα της Ελλάδας κυμαίνονται από 53% μεταξύ των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών μέχρι το ισχνό 10% μεταξύ εκείνων της Νέας Δημοκρατίας. Εύλογα προκύπτει πως οι δύο πόλοι ταύτισης μεταξύ των ελλήνων ψηφοφόρων είναι η Γαλλία και η Ρωσία. Από τη μία πλευρά, οι ψηφοφόροι των κομμάτων με περισσότερο φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα, ασχέτως αν προέρχονται από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά, θεωρούν πως τα ελληνικά συμφέροντα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένα με τα γαλλικά. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι των κομμάτων με έντονες αναφορές εναντίον της ΕΕ κοιτούν προς ανατολάς και συγκεκριμένα προς τη Μόσχα.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νομοσχέδιο ΕΣΥ: Αντιδράσεις στη Βουλή – Απέσυρε ρύθμιση ο Γεωργιάδης

Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση...

Euroleague: Τα ζευγάρια των playoffs – Ο δρόμος μέχρι τον τελικό

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν με νίκες την κανονική περίοδο...