Ιταλία: Πρώτη μέρα με πράσινο πάσο για 20 εκ. εργαζόμενους

Στην Τεργέστη, λιμενεργάτες μπλόκαραν  την είσοδο σε μεγάλο μέρος του εμπορικού τομέα του λιμανιού. Παράλληλη κινητοποίηση στην Ανκόνα, με  ουρές αυτοκινήτων στις οδούς έξω από το λιμάνι. Μπροστά σε μια από τους εισόδους του λιμένα της Γένοβας επίσης έχουν συγκεντρωθεί πενήντα περίπου εργαζόμενοι.

Παράλληλα, στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία, στις επτά το πρωί, για πρώτη φορά στα χρονικά, περίπου τριάντα άνδρες και γυναίκες της πολεμικής αεροπορίας, προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία κατά του green pass.

H κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Υπάρχει πρόβλημα, κυρίως με λιμενεργάτες και οδηγούς φορτηγών, το ένα τρίτο από τους οποίους δεν έχει εμβολιαστεί και δεν μπορεί να πάρει το πάσο.

Στη φάση αυτή, το  μόνο που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, είναι να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για τους εργοδότες που θα πληρώνουν τα γρήγορα τεστ, για όσους εργαζόμενους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Προβλέπονται νέες εντάσεις με αντιεμβολιαστές

Αντιδράσεις αντιεμβολιαστών στη Ρώμη Αντιδράσεις αντιεμβολιαστών στη Ρώμη

Από την Τεργέστη, οι λιμενεργάτες, όμως (οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε τοπικό, αυτόνομο συνδικάτο) δεν δέχονται ούτε αυτή την λύση και ζητούν να αποσυρθεί το πράσινο πάσο. «Αποκλείεται», απαντά  η κυβέρνηση. «Δεν θα ήταν λογικό ούτε και να πάμε σε  αναβολή διότι με το μέτρο αυτό, τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των νέων εμβολιασμών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την παράδοση εμπορευμάτων. Αύριο, ήδη, με την κινητοποίηση των συνδικάτων υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας (πρόκειται να οργανωθεί στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας) αλλά και με τις πιθανές διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών, η ένταση μπορεί να ανέβει και πάλι επικίνδυνα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κλείνει ψηφοδέλτια, οριστικοποιεί πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – «Το παιχνίδι τώρα αρχίζει»

Επισπεύδει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και την οριστικοποίηση...

«Ματωμένα πακέτα» σε Πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ευρώπη

Αρκετές πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ευρώπη έλαβαν «ματωμένα πακέτα»...