Ιταλία: Πληθωρισμός ρεκόρ

Είναι σαφές ότι η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις της ενέργειας, που ξεπερνούν το 42%. Για τον λόγο αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιμένει στην υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του αερίου, ει δυνατόν πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, οι τιμές των τροφίμων- τον Ιούνιο πάντα και σε ετήσια βάση- αυξήθηκαν κατά 8,3% ενώ στα αεροπορικά εισιτήρια υπήρξε αύξηση ρεκόρ 90,4%. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων ακρίβυναν κατά 18,1%.

Οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Στην εφημερίδα Corriere della Sera η γνωστή οικονομολόγος Λουκρέτσια Ράιχλιν γράφει σήμερα ότι το κύμα αυτό αυξήσεων θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ στην La Repubblica ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. Πιέρ Κάρλο Πάντοαν υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.

Πρόσθετη επιβάρυνση 3.000 ευρώ ετησίως

Η ιταλική ένωση καταναλωτών Codacons προβλέπει ότι σύντομα ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 10% και ότι η ετήσια επιβάρυνση για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων από την άυξηση των τιμών θα φτάσει τα 3.192 ευρώ. Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε μόλις να ανανεώσει, για άλλους τρεις μήνες, την ειδική έκπτωση στους λογαριασμούς του φωτός και του αερίου για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. «Συνολικά για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουμε διαθέσει πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, όμως, (Cgil, Cisl, Uil) ζητούν μία επείγουσα συνάντηση με την κυβέρνηση, καθώς και την υιοθέτηση νέων μέτρων.

Τα δε Πέντε Αστέρια, τα οποία την τελευταία περίοδο λαμβάνουν όλο και σαφέστερες αποστάσεις από την γραμμή της κυβέρνησης, θεωρούν κύρια προτεραιότητα να γίνουν αποδοτικές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους με νέες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης. Πολλοί σχολιαστές, τέλος, φοβούνται ότι μετά τις θερινές διακοπές οι συνέπειες, για το πορτοφόλι του μέσου Ιταλού, θα γίνουν ακόμη βαρύτερες. Γι αυτό ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει να ζητά την υιοθέτηση ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής στήριξης των χωρών μελών της Ένωσης, όπως είχε γίνει με τον κορονοϊό.

Deutsche Welle

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...