Ιταλία – Διχάζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επέβαλε το πράσινο πάσο εμβολιασμένων για την είσοδο σε σειρά κλειστών χώρων, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη λυθεί. Το κύριο θέμα αφορά εστιατόρια σε επιχειρήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες, στα οποία οι εργαζόμενοι τρώνε καθημερινά για λίγα χρήματα. Στην Ιταλία λέγονται «μένσε» και αποτελούν θεσμό.

Σε πολλές επιχειρήσεις άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο που προβλέπει ότι για να μπορεί να μπει κανείς στο εστιατόριο πρέπει να διαθέτει πράσινο πάσο. Διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να κάνει γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού κάθε 48 ώρες.

Κάποιοι όμως, αντιδρούν: Στην Ιταλία αίσθηση προκαλεί σειρά φωτογραφιών στο ίντερνετ με αστυνομικούς να τρώνε στον κήπο κρατώντας δίσκο φαγητού. Δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν μπόρεσαν να πάρουν το αναγκαίο πάσο. Ανάλογα προβλήματα  και στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις Μπερλουσκόνι, αλλά και στην δημόσια τηλεόραση της Rai, όπου κάποιοι εργαζόμενοι προτιμούν μένουν νηστικοί παρά να κάνουν το εμβόλιο.

Συνάντηση με τη κυβέρνηση ζητούν τα συνδικάτα

Πρόκειται βέβαια για προσωρινές λύσεις διότι όταν έλθει το φθινόπωρο και αρχίσουν οι βροχές θα είναι αδύνατον να τρώει κανείς σε αυλές, πάρκα και εξωτερικούς χώρους. Όπου είναι δυνατόν θα επιτραπεί στους υπαλλήλους να γευματίζουν μέσα στο γραφείο τους. Τα ιταλικά συνδικάτα ζητούν επείγουσα συνάντηση με την ιταλική κυβέρνηση για να μπορέσει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Οι Ιταλοί επιχειρηματίες, όμως, ιδίως στον βιομηχανικό τομέα, θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο: επιδιώκουν το πράσινο πάσο να γίνει υποχρεωτικό, άμεσα, σε όλους τους χώρους εργασίας, και όχι μόνον στα εστιατόρια εταιριών και δημοσίων υπηρεσιών.

Η πλειοψηφία των μεγάλων συνδικάτων (Cgil, Cisl και Uil) διαμηνύει στον ιταλικό πρωθυπουργό Ντράγκι και στους υπουργούς του ότι είναι προτιμότερο -αν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική-να κάνουν να  θεσπίσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους όσους εργάζονται εκτός σπιτιού. Tο συνδικάτο των οικοδόμων της Cgil, τέλος δεν έχει αμφιβολίες: «Τα ατομικά δικαιώματα πρέπει πάντα να συνυπάρχουν με εκείνα του κοινωνικού συνόλου και το εμβόλιο κατά της Covid 19 προστατεύει όλους τους εργαζόμενους», τονίζουν οι εκπρόσωποί του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κασσελάκης: «Δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος»

«Δεσμεύομαι να παραμείνω στο κόμμα» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης...

Γιώργος Τσίπρας: Λάθος του Αλέξη η δήλωση

Κριτική τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, όσο...