Ισραήλ : Αντισυνταγματική η ιχνηλάτηση κρουσμάτων μέσω κινητών

Αντισυνταγματική και αντιβαίνουσα τις βασικές αρχές των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ την αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων και των δεδομένων τους για την ιχνηλάτηση των φορέων του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία και πρακτική χρησιμοποιείτο εδώ και καιρό από την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ) για τον εντοπισμό παλαιστινίων αγωνιστών, αλλά και τρομοκρατών. Από τον Μάρτιο του 2020, όμως, αξιοποιήθηκε με σκοπό την εύρεση των θέσεων των κρουσμάτων μέσω του κινητού τους και την αντιπαραβολή τους με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών για να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους έχουν έλθει σε επαφή.

Εξαρχής, πάντως, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της και να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα οδηγήσει την κυβέρνηση και την Κνεσέτ να σταματήσουν και να απομακρυνθούν από αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της χρήσης υπερβαλλόντων και αντιδημοκρατικών μέσων στον αγώνα κατά της επιδημίας», ανακοίνωσε η Ενωση Ατομικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως τον Δεκέμβριο, η παρακολούθηση αφορούσε το 7% των ιχνηλατήσεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης γινόταν με βάση τα ερωτηματολόγια του υπουργείου Υγείας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ωστόσο ότι η παρακολούθηση βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές. «Θεωρώ ότι είναι έγκλημα κατά της υγείας των ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...