Ήπια κέρδη και αναμονή στη Wall Street, στη σκιά του πληθωρισμού

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, καθώς παρά τα υψηλά 39 ετών του δείκτη τιμών καταναλωτή, υπήρξαν μικρές στηρίξεις τόσο στο αναμενόμενο ποσοστό του 7%, όσο και από την μικρή πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,11% στις 36.290 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4.726 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 15.188 μονάδες.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομόλογων δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί μετά την πρόσφατη άνοδο τους, με το 10ετές να είναι στο 1,73% σήμερα, από 1,8% στις αρχές της εβδομάδας. Συνήθως, οι αποδόσεις επηρεάζουν κλάδους που αποτιμώνται με βάση τις μελλοντικές ροές εσόδων, με μια αύξηση του κόστους δανεισμού να δρα αποτρεπτικά σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Σε επίπεδο τίτλων, Dish Network σημείωσε κέρδη 3,7%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία βρίσκεται ξανά σε συζητήσεις συγχώνευσης με την DirectTV, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη New York Post. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Biogen υποχώρησαν σχεδόν 8% μετά την είδηση ότι η Medicare θα καλύψει μόνο το κόστος για το φάρμακο κατά του Alzheimer της εταιρείας για ασθενείς με συμπτώματα πρώιμου σταδίου που έχουν εγγραφεί σε κλινικές δοκιμές.

Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού έχει αναγκάσει ήδη την Federal Reserve να προχωρήσει σε επιτάχυνση του tapering, όμως έχει φέρει πιο κοντά και την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων με τις νέες προβλέψεις να κάνουν λόγο πλέον για τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2022.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) εκτοξεύτηκε στο 7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα του από τον Ιούνιο του 1982. H εξέλιξη αυτή ενισχύσει τις πιέσεις που δέχεται η Federal Reserve να περιορίσει πιο γρήγορα τα μέτρα νομισματικής στήριξης και να αλλάξει ρότα. Ωστόσο το γεγονός πως τα νούμερα ήταν εντός των προβλέψεων φαίνεται πως ανακούφισε τη Wall Street, με τα futures προσυνεδριακά να κερδίζουν έδαφος. Σε μηνιαία βάση η αύξηση για τον δείκτη CPI ανήλθε στο 0,5%.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Διόλου τυχαία η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Για «συντονισμένες αήθεις επιθέσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ...

Τσαπανίδου: Το μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ για τις συγκυβερνήσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες όταν το...

Θάνος – Αντράντε 2-0: Πολύ κοντά στην άνοδο η Ελλάδα

Εντυπωσιακός κατά διαστήματα, ο Αριστοτέλης Θάνος, επικράτησε με 7-6(4),...

Νέα Γουινέα: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός έπληξε τη Νέα Γουινέα.Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές...