ΗΠΑ: Συνάντηση για τα πυρηνικά με Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκάλεσαν αυτόν τον μήνα συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την μείωση του στρατηγικού κινδύνου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον φιλοξένησε τη συνάντηση στις 13-14 Ιουνίου στο Κάιρο μεταξύ των πέντε χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια εν εξελίξει ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της Συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (Non-Proliferation Treaty / NPT)».

Οι εμπειρογνώμονες προέρχονταν από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών αυτών, ανέφερε το υπουργείο. «Συζήτησαν τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου, καθώς και τα πυρηνικά δόγματα και την πολιτική», προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ΝΡΤ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1970, έχει ως στόχο να σταματήσει την εξάπλωση της ικανότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων και να εγγυηθεί το δικαίωμα των μελών να αναπτύσσουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Η συνθήκη επέτρεψε στα πέντε κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα – τα οποία είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – να διατηρήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός καλεί τον Ζελένσκι «να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προέτρεψε σήμερα τον...

Καναδάς: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 452 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Οτάβα θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 650...

Κασσελάκης από Μακεδονία: Σκληρή και δύσκαμπτη η φιλοσοφία της ΝΔ

Με περιοδεία σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε τις...

Βρετανία: Στόχος να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρων στην επόμενη γενιά

Ο πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΡίσι Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να...