ΗΠΑ: Σχεδόν $7 δισ. κόστισαν σε ένα χρόνο οι απάτες και τα εγκλήματα μέσω Διαδικτύου

Σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται από το FBI οι απώλειες από διαδικτυακά εγκλήματα. Το 2020 το αντίστοιχο ποσό υπολογιζόταν στα 1,7 δισ. δολάρια.

Η ετήσια έκθεση του FBI για το διαδικτυακό έγκλημα (Internet Crime Report) συλλέγει στοιχεία από το Internet Crime Complaint Center, το οποίο με τη σειρά του καταγράφει τόσο τις καταγγελίες όσο και τις οικονομικές απώλειες των θυμάτων.

Σε όλη τη διάρκεια του 2021 κατεγράφησαν 847.376 καταγγελίες στις ΗΠΑ με τις περισσότερες να αφορούν επιθέσεις ransomware και επιθέσεις σε εταιρικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνήθως, οι επιτιθέμενοι ζητούν λύτρα σε κάποιο κρυπτονόμισμα.

Η αύξηση των καταγγελιών σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 7%, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα υποβαλλόταν ένας αριθμός άνω των 2.300 καταγγελιών.

Οι λεγόμενες «ρομαντικές απάτες» έφεραν καταγγελίες από 24.299 θύματα τα οποία βίωσαν χρηματικές απώλειες ύψους 956 εκατομμυρίων δολαρίων, το τρίτο μεγαλύτερο ποσό που καταγράφεται στη φετινή έκθεση. Εδώ, περιλαμβάνονται και 18.000 καταγγελίες που σχετίζονται με σεξουαλικής υφής εκβιασμούς (sextortion) με τις επιμέρους απώλειες να διαμορφώνονται στα 13,6 εκατομμύρια δολάρια.

Αρκετές χιλιάδες από τις «ρομαντικές απάτες» σχετίζονται επίσης με κρυπτονομίσματα, με πάνω από 4.300 καταγγελίες και απώλειες 429 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός στις απάτες που αφορούσαν κρυπτονομίσματα είναι γενικά μειωμένος το 2021 σε σχέση με το 2020, κάτι που όμως σχετίζεται με την αυξημένη αξία των κρυπτονομισμάτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ηλικιακή σύνθεση των θυμάτων, όπως τα καταγράφει το FBI. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι άτομα άνω των 60 ετών υποφέρουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από διαδικτυακές απάτες (1,68 δισ. δολάρια). Οι άνθρωποι άνω των 50 φαίνεται ότι «χάνουν» 1,26 δισ. δολάρια ενώ αυτοί των 40+ είχαν απώλειες περίπου 1,9 δισ. δολαρίων. Περίπου 930 εκατ. δολάρια απώλεσαν άτομα ηλικίας 30+ ενώ άλλα 431 εκατ. δολάρια απώλεσαν οι ηλικίας 20+.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Φεστιβάλ Βερολίνου: Μουσική, εκκλησία και o δρόμος προς την αυτοκτονία

Λάβαρο της επανάστασης των γυναικών στην πολύ συμπαθητική ιταλική...

Ξαναγράφει την ομιλία του ο Κασσελάκης μετά την παρέμβαση Τσίπρα

Νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παρέμβαση του Αλέξη...

ΑΑΔΕ: Στο «στόχαστρο» της εφορίας μπαίνουν τα καρναβάλια

Ως μεγάλη χαρακτηρίζεται η φοροδιαφυγή που λαμβάνει χώρα στις...

Έρχονται νέες βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις...

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το κλίμα μετά την παρέμβαση Τσίπρα, τα πηγαδάκια και οι selfies

Οι διεργασίες του 4ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησαν...