ΗΠΑ: Πόσα δολάρια έχασαν οι εργαζόμενοι που νόσησαν με κοροναϊό

Περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς εκτιμάται ότι έχασαν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, εξαιτίας της μη δυνατότητας πρόσβασής τους σε άδεια μετ’ αποδοχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η απουσία ενός εργαζομένου στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση σε άδεια μετ’ αποδοχών, για μία εβδομάδα από τη θέση εργασίας του , είτε εξαιτίας νόσησής του με κοροναϊό είτε επειδή έπρεπε να φροντίσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που νοσούσε, κόστισε κατά μέσο όρο 815 δολάρια σε μισθούς, όπως εκτιμάται σε έρευνα του Urban Institute.

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 παρατηρήθηκε 50% αύξηση των απουσιών των εργαζομένων από τα πόστα τους, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, το εβδομαδιαίο ποσοστό μη αμειβόμενων απουσιών των εργαζομένων σημείωσε άλμα 60%, με το συντριπτικό ποσοστό του 81% των απουσιών αυτών να οφείλεται σε νόσηση των υπαλλήλων.

Με τις ΗΠΑ να είναι είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτουν εθνικές πολιτικές ούτε για την άδεια ασθενείας με αποδοχές, ούτε για την άδεια οικογενειακής και ιατρικής περίθαλψης με αποδοχές, παρατηρήθηκε ότι, κατά τα δύο πρώτα έτη του κορωνοϊού, λιγότερες από τις μισές απουσίες ήταν αυτές που πληρώθηκαν.

Πιο αναλυτικά, μόλις το 24% όσων απουσίαζαν από το πόστο τους, επειδή νοσούσε το παιδί τους, πληρώθηκαν τις εν λόγω ημέρες απουσίας τους, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 34% όταν αφορούσε την απουσία τους για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους. Αντίστοιχα, το 45% των απουσιών, εξαιτίας νόσησης του ίδιου του εργαζομένου, πληρώθηκε κανονικά την άδειά του.

Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο

Μία από τις ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο θεωρούνται οι χαμηλόμισθοι, με τους εργαζομένους που κερδίζουν λιγότερα από 25.000 δολάρια ετησίως να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να απουσιάζουν συχνότερα από τη θέση τους εξαιτίας κορωνοϊού, χωρίς, όμως να αμείβεται η απουσία τους, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων.

Παρατηρήθηκε, ακόμη, ότι οι γυναίκες παρουσίασαν 42% περισσότερες πιθανότητες να απουσιάσουν από την εργασία τους χωρίς αμοιβή σε σύγκριση με τους άνδρες, κυρίως λόγω ανάγκης φροντίδας μελών της οικογένειάς τους που νοσούσαν.

Παρόλο που το ποσοστό των γυναικών που απουσίαζαν ανερχόταν στο 82%, μόνο το 24% αμείφθηκε κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Εν τω μεταξύ, το 66% των ισπανόφωνων εργαζομένων και το 57% των μαύρων εργαζομένων έμειναν χωρίς αμοιβή κατά την απουσία τους λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό ή νόσησης άλλου μέλους της οικογενείας τους.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Καλάθι των Χριστουγέννων: Προστέθηκε και το χοιρινό

Στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» προστέθηκε το χοιρινό κρέας όπως...

Καίτη Κωνσταντίνου: «Δεν θεωρώ την τηλεόραση ένα δευτερεύον μέσο»

Η Καίτη Κωνσταντίνου έρχεται στο ραντεβού μας ντυμένη στα...

Φορολογικό νομοσχέδιο: Live η συζήτηση στη Βουλή

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται, σήμερα Τετάρτη, η αναμέτρηση...

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το ντόμινο που προκάλεσε η δολοφονία του

Εκείνο το εορταστικό Σαββατόβραδο της 6ης Δεκεμβρίου του 2008,...