ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί έχασαν μισό τρισ. δολ. από τις αρχές του 2022

Ο πλούτος των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 0,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 149,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank.

Πρόκειται για μια απότομη αναστροφή της εικόνας, μετά τα ισχυρά κέρδη που ξεκίνησαν να «χτίζονται» στα μέσα του 2020, και τροφοδοτήθηκαν από την εκτίναξη των τιμών των κατοικιών και των μετοχών.

Η πτώση στις μετοχές

Η βουτιά του πρώτου τριμήνου αντανακλά την πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά νωρίτερα φέτος, η οποία είχειως αποτέλεσμα να χαθούν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών που κατέχονται άμεσα και έμμεσα.

Η συνολική αξία αυτών των συμμετοχών ήταν 46,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, καθιστώντας τα ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών.

Ο Dow και ο S&P 500 σημείωσαν πτώση σχεδόν 5% ο καθένας τους πρώτους τρεις μήνες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 9%. Ήταν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση για τις αγορές από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία Covid-19 ανέτρεψε την οικονομία των ΗΠΑ.

Αντιστάθμιση

Ωστόσο, η πτώση των μετοχών αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της αξίας των ακινήτων κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και το συνεχιζόμενο υψηλό ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης, ανέφερε η Fed. Τα νοικοκυριά και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κατείχαν 44,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Ο λόγος της καθαρής θέσης των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημα παρέμεινε κοντά στο υψηλό ρεκόρ και συνεχίζει να είναι πολύ πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του το 2019.

Εν τω μεταξύ, το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3%, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη τόσο στα στεγαστικά δάνεια όσο και στα καταναλωτικά δάνεια, ανέφερε η Fed.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των κατοικιών προκάλεσε αύξηση 8,6% στο στεγαστικό χρέος. Οι Αμερικανοί δανείστηκαν επίσης περισσότερα από τις πιστωτικές τους κάρτες και πήραν περισσότερα δάνεια αυτοκινήτων, οδηγώντας την καταναλωτική πίστη σε άλμα 8,7%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν τον λογαριασμό

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το...

Οι γερμανοί πολίτες στηρίζουν τη «σούπερ απεργία» στις μεταφορές

Σε  παράλυση βρίσκονται σήμερα οι μεταφορές στη Γερμανία λόγω...

Η πολύχρωμη κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ορατός προεκλογικός εκτροχιασμός

Λίγες ώρες προτού ανακοινώσει και επισήμως την ημερομηνία των...

Γαλλία: Πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν στο 28%

Yποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή...