ΗΠΑ: Η εκτίμηση της Τζάνετ Γέλεν για την πορεία της οικονομίας – Μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση;

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται, ενώ παραδέχθηκε τον κίνδυνο ύφεσης, λέγοντας ότι μια γενικότερη αρνητική πορεία της οικονομίας δεν είναι αναπόφευκτη.

Η Γέλεν μιλώντας στην εκπομπή του NBC «Meet the Press» είπε ότι ο δυναμισμός των προσλήψεων, αλλά και οι δαπάνες των καταναλωτών δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε ύφεση επί του παρόντος.

Η Γέλεν προειδοποιεί: Να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα

Βίντεο από τη συνέντευξη

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο υποστηρίχτηκαν από τη δημιουργία 372.000 νέων θέσεων εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας να καταγράφεται στο 3,6%. Επρόκειτο για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ξεπέρασε τις 350.000.

«Αυτή δεν είναι μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση,» δήλωσε η Γέλεν. «Αλλά βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο στην οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητο.»

Ωστόσο τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας αμβλύνεται με τις νέες απαιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να φτάνουν το υψηλότερο επίπεδό τους το τελευταίο οκτάμηνο.

Για τον πληθωρισμό

Η Γέλεν αναφέρθηκε στο «υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού,» ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) βοηθούν στον ελέγχο των αυξανόμενων τιμών.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρεί στην πώληση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ, με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τη Γέλεν, να βοηθάει στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

«Έχουμε δει τις τιμές της βενζίνης μόλις τις πρόσφατες εβδομάδες να μειώνονται περίπου 50 σεντς (το γαλόνι) και η μείωση πρέπει να είναι μεγαλύτερη στον αγωγό,» είπε η ίδια.

«Δεν λέω ότι θα αποφύγουμε σίγουρα την ύφεση,» είπε η Γέλεν. «Αλλά, νομίζω ότι υπάρχει ένας δρόμος που κρατάει την αγορά εργασίας δυνατή και μειώνει τον πληθωρισμό,» τόνισε η ίδια.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, ένα ευρύ μέτρο της οικονομικής υγείας της αμερικανικής οικονομίας, μειώθηκε σε ετήσιο ποσοστό κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ μία αναφορά που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη αναμένεται ότι θα δείξει μία αύξηση 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε μία δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Γέλεν, ακόμη και αν τα δεδομένα του δεύτερου τριμήνου είναι αρνητικά, αυτό δεν θα σημαίνει την επικράτηση συνθηκών οικονομικής ύφεσης, με δεδομένη τη θετική δυναμική στην αγορά εργασίας, αλλά και την αυξημένη ζήτηση.

«Η ύφεση είναι μία ευρύτερη αδυναμία της οικονομίας. Δεν το βλέπουμε αυτό τώρα,» επισήμανε η  ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δημοσκόπηση: Πέφτει για τέταρτο μήνα η δημοτικότητα Μητσοτάκη

Μεγάλη δημοσκόπηση διεξήγαγε η Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA....

Κυβέρνηση: Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι πρώτες ρωγμές

Μια σειρά από διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων καλείται το τελευταίο...