ΗΠΑ: Επιστολή ομογενών βουλευτών για τον East Med στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με μια νέα επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περί του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Οι δύο βουλευτές είχαν στείλει επιστολή την 21η Ιανουαρίου, με την οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους για την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης για το έργο του αγωγού. Το Στέιτ Ντιπάρτεντ, ωστόσο, είχε υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής στάσης, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν στηρίξει ποτέ επίσημα, αλλά ούτε και οικονομικά τον συγκεκριμένο αγωγό.

Στη νέα επιστολή τους, οι δύο βουλευτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει με διπλωματική συνέπεια τον αγωγό East Med.

Για να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη θέση, απαριθμούν μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις, στις οποίες είχε προβεί στο παρελθόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις οποίες περιλαμβάνεται:

– Η Κοινή Δήλωση της 7ης Οκτωβρίου 2019 που έγινε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, η οποία ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου East Med να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο».

– Η κοινή δήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την Αναθεώρηση  σε Υψηλό Επίπεδο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας έλεγε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου και ανυπομονούν να συζητήσουν στον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους στην διασύνδεση της Ελλάδας με την Βουλγαρία, στο έργο της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στην ιδιωτικοποίηση της υπόγειας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τον αγωγό East Med».

Επιπλέον, οι δύο νομοθέτες υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 203 του Νόμου East Med Act εκφράζει στήριξη στον εν λόγω αγωγό και ότι πολλοί αξιωματούχοι που επέβλεπαν την ενεργειακή διπλωματία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ είχαν κινηθεί σε αυτή τη γραμμή.

Τέλος, οι δύο βουλευτές ζητούν να έχουν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Άμος Χοκστάϊν, ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, στην οποία θα παρευρεθούν και οι συντάκτες του νόμου East Med Act στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Ted Deutch και David Cicilline), προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τζορτζ Τσούνης: Έρχονται και άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, χάρις στη δουλειά...

Fitch: Αναβάθμισε σε «BB+» την Ελλάδα – Σταθερό το outlook

Θετική έκπληξη από τη Fitch με αναβάθμιση της ελληνικής...