Ιμια: Νέο επεισόδιο στη «μάχη της μαύρης τσιπούρας»

Άλλο ένα  επεισόδιο, από αυτά που εμφανίζονται σχεδόν κάθε Ιανουάριο, σημειώθηκε στο ανατολικό Αιγαίο ανήμερα των Θεοφανείων, ανάμεσα σε σκάφη του Λιμενικού και σε σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος συγκρούστηκαν, χωρίς ακόμα να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.  Αν και δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες το νέο αυτό επεισόδιο στον ακήρυκτο πόλεμο της «μαύρης τσιπούρας»  φέρεται να συνέβη στον πλούσιο ψαρότοπο της περιοχής των Ιμίων.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και για έναν μήνα εμφανίζονται στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια οι πελαγίσιες τσιπούρες και οι κωλοχτύπες (είδος νοστιμότατης και πανάκριβης αστακοκαραβίδας, που πήρε το όνομά της από τον τρόπο που κινείται στη θάλασσα, χτυπώντας, δηλαδή, για ώθηση το πίσω μέρος της ουράς της) και οι αλιείς αρχίζουν τις ιδιότυπες κόντρες μεταξύ τους. Έτσι οι  τούρκοι και οι Έλληνες ψαράδες πραγματικά «κονταροχτυπιούνται» εδώ και χρόνια στην περιοχή αυτή την περίοδο, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», η σοδειά της τσιπούρας και της κολοχτύπας είναι τόσο μεγάλη που ο τζίρος που μπορεί να φθάσει και τα 30.000 ευρώ ημερησίως, κάνοντας Έλληνες και τούρκους ψαράδες να ψαρεύουν νυχθημερόν! Ο… «πόλεμος» δεν είναι λοιπόν μόνον εθνικός αλλά και  οικονομικός. Τα σκάφη των δύο χωρών προστατεύουν τους ψαράδες της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα  τα σκάφη των δύο χωρών βρίσκονται εντός στενού θαλάσσιου χώρου στην περιοχή των Ιμίων  με αποτέλεσμα οι ελιγμοί να οδηγούν ορισμένες φορές σε συγκρούσεις.

Για το επεισόδιο ανήμερα των Θεοφανείων οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύγκρουση είναι πιθανόν να προήλθε κατά τη διάρκεια ελιγμών των τουρκικών και ελληνικών σκαφών σε μια περιοχή όπου βρίσκονταν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης πριν την ομιλία Γεροβασίλη

Οργιώδες είναι το εσωκομματικό παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας

Συνολικά 2.339.829.597 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.194.373 δικαιούχους, από...

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ αναβολής εκλογών ο Ηλιόπουλος – Κατά ο Π. Παππάς

Ενόσω ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά «καθαρή λύση» και αρνείται...