Ηλεκτρονικό εμπόριο : Αυξήθηκε κατά 35% το 2020

Το 2020, το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας εκτιμάται ότι ήταν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι σημείωσε μία αύξηση κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2019. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα τις εξελίξεις στην αγορά λόγω της πανδημίας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο κ. Δουκίδης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στις προοπτικές είπε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια προοπτική να κινηθούμε γύρω στα 15 δισ. ευρώ ετησίως» και επιπλέον «να πάμε περίπου στις 25.000 ελληνικές εταιρείες με οργανωμένο κανάλι πώλησης – το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι μόνον ψηφιακό ή να συνδυάζεται με το φυσικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία, γνωρίζουμε πλέον ότι το μέλλον της αγοράς είναι ψηφιακό. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε. Μικροί και μεγάλοι, σε κάθε τομέα της εμπορικής δραστηριότητας».

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΒΕΑ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και γενικά. Ειδικότερα, μίλησε για συγκεκριμένα ψηφιακά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα www.directmarket.gr. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΑ παρέχει στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους τρόπους και με σύνδεση μόνο σε ένα σημείο. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες του 2021 και για όσο διαρκεί η πανδημία.

Επίσης, το Επιμελητήριο δημιούργησε ένα ακόμη εργαλείο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούν πωλήσεις B2B και επηρεάζονται από την αναστολή της διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων. Πρόκειται για το AthEns VtradE, ένα τρισδιάστατο ψηφιακό εκθετήριο, το οποίο φιλοξενεί εικονικά περίπτερα. Το κόστος λειτουργίας και αυτής της υπηρεσίας καλύπτεται από το ΕΒΕΑ για ένα έτος.

Το 2020 το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν αυξημένο περίπου 35% σε σχέση με το 2019

Στην παρέμβασή του, ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης ανέλυσε τα ισχύοντα σήμερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο διεθνώς και στη χώρα μας, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτό το οποίο ζούμε από πέρυσι με αφορμή την πανδημία είναι ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός του λιανεμπορίου τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανέρχεται σε 5 τρισ. δολάρια. Το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο, το 2020 αναπτύχθηκε περίπου κατά 25% λόγω της πανδημίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στην Ευρώπη η αγορά είναι γύρω στα 800 δισ. Στην Ελλάδα, το 60% των χρηστών διαδικτύου πλέον έχει κάνει μια αγορά μέσω ίντερνετ. Αυτό το ποσοστό πέρυσι ήταν 30%. Άρα, είχαμε διπλασιασμό των χρηστών. Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Δουκίδης, «είμαστε πολύ μακριά από το 92%, που είναι ο μέσος όρος των χρηστών διαδικτύου στη Δυτική Ευρώπη που αγοράζει».

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο 2020, διευκρίνισε, «είδαμε σε κάποιες κατηγορίες δεκαπλασιασμό και εικοσαπλασιασμό των αγορών. Για παράδειγμα, στα τρόφιμα: 11 φορές πάνω κινήθηκε η αγορά του 2020 σε σχέση με το 2019. Όμως, μόνο το 40% των χρηστών, αυτών που αγόρασαν μέσω ίντερνετ έμειναν ικανοποιημένοι. Άρα είχαμε μια εξάπλωση και λόγω των γνωστών προβλημάτων της πανδημίας, οι καταναλωτές όμως δεν έμειναν και πολύ ικανοποιημένοι. Επίσης, είχαμε προβλήματα στη διαθεσιμότητα προϊόντων και στις παραδόσεις. Υπήρχε υπερφόρτωση των sites και της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, μεγάλη δυσαρέσκεια καταναλωτών και υψηλό κόστος».

Υπήρξαν όμως και μεγάλες ανακατατάξεις, ανέφερε, καθώς είχαμε για πρώτη φορά εταιρείες από την επαρχία να κάνουν τεράστια εθνική κάλυψη και, μάλιστα, «με εξαιρετική εξυπηρέτηση. Είχαμε νέους παίκτες, αλλά και προϊοντικές κατηγορίες, που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα τις αγοράσουμε μέσα από το διαδίκτυο, π.χ. τα τρόφιμα. Επίσης, είδαμε συνοικιακά καταστήματα να κινούνται ιδιαίτερα δυναμικά. Και βεβαίως, είχαμε σημαντικές ανακατατάξεις στους κλάδους των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στον χώρο του delivery αυτή τη στιγμή το 2020 είχαμε 8 νέα start ups, 3 εκ των οποίων κάνουν εξαιρετική δουλειά και παίρνουν σημαντικό κομμάτι από τους πολύ γνωστούς κούριερ. Εξειδικεύονται όμως σε συγκεκριμένα προϊόντα».

Προοπτικές

Αναφερόμενος στις προοπτικές, ο κ. Δουκίδης είπε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια προοπτική να κινηθούμε γύρω στα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι στην Ελλάδα μετράμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και προϊόντα και υπηρεσίες. Το 50% της αγοράς είναι γύρω από τον τουρισμό, από τα ταξίδια, από τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Άρα, αυτά τα 15 δισ. ευρώ θα επιτευχθούν, εάν κινηθεί σωστά και ο τουρισμός. Υπάρχουν και κάποια προγράμματα, όπως τώρα αυτό το πρόγραμμα που «τρέχει» από το υπουργείο Ανάπτυξης για να βοηθηθούν περίπου 18.000 επιχειρήσεις και υπάρχουν και κλαδικοί φορείς που υποστηρίζουν, όπως τα επιμελητήρια ή διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νέφος καπνού από τις φωτιές του Καναδά «πνίγει» τη Νέα Υόρκη – Αναστολή πτήσεων

Οι πυρκαγιές στον ανατολικό Καναδά και η επακόλουθη επιδείνωση...

ΗΠΑ: Επίθεση Πενς σε Τραμπ με φόντο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Δριμύτατη επίθεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την...

Πάπας Φραγκίσκος: «Ξύπνησε από τη νάρκωση και άρχισε να αστειεύεται»

Ο χειρουργός Σέρτζιο Αλφιέρι, ο οποίος σήμερα το απόγευμα...