Ηλεκτρονικά τσιγάρα με συνταγή γιατρού;

Σε 40 χώρες έχει απαγορευτεί η πώλησή του, σε 12 έχει απαγορευτεί ακόμα και η χρήση του, ενώ στις περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν επιτρέπεται η άτμιση σε κλειστούς χώρους. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης στη διεθνή κοινότητα ως προς τη χρησιμότητά του.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στην Αγγλία όμως βαίνει ήδη προς την κατεύθυνση συνταγογράφησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εγκεκριμένης μεθόδου περιορισμού του καπνίσματος και αυτό θα την κάνει την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως φαρμακευτικά προϊόντα. Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έχει ήδη καλέσει τις εταιρείες να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να ενταχθούν τα προϊόντα τους στη λίστα του NHS.

Κόβοντας το κλασσικό τσιγάρο

Ηλεκτρονικό τσιγάροΠιο υγιεινό από το κλασσικό τσιγάρο;

Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα στην Αγγλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας καθώς κάθε χρόνο περίπου 64.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) το 14,1% των ενηλίκων, δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι καπνιστές. Το ποσοστό αυτό σημειώνει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με το ποσοστό των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ αποτελεί τη δημοφιλέστερη λύση των πρώην καπνιστών ως μεταβατικό στάδιο στην προσπάθειά τους να κόψουν τα προϊόντα καπνού. Λιγότεροι είναι πλέον εκείνοι που επιλέγουν τρόπους, όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες νικοτίνης. Σε αυτή την τάση η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση. Ο υπουργός Υγείας Σάαντζιτ Τζάβιντ εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι τα συνταγογραφημένα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την προοπτική να μειώσουν τα ποσοστά των καπνιστών σε όλη τη χώρα».

Τα υπέρ και τα κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Κατάστημα με ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Σαν ΦραντσίσκοΚατάστημα με ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Σαν Φραντσίσκο

Το βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως φαρμακευτικού προϊόντος είναι ότι η άτμιση έχει αποδειχτεί κατά πολύ λιγότερο επιβλαβής σε σύγκριση με το κάπνισμα. Παλαιότερη έρευνα του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας (PHE) δείχνει μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει δύο από τα πιο τοξικά συστατικά του καπνού, την πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στον αντίποδα, κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι στα υγρά που χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εντοπιστεί και κάποιες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ανοσοποιητικά κύτταρα των πνευμόνων και να δημιουργήσουν φλεγμονές. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, πως η άτμιση ως εγκεκριμένη φαρμακευτική μέθοδος μπορεί να ωθήσει ακόμα και εκείνους που δεν καπνίζουν στη δοκιμή της. Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έχει ξεκαθαρίσει ότι φαρμακευτικά ηλεκτρονικά τσιγάρα θα περνούν από ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σίδνεϊ: Το προφίλ του δράστη και οι περίεργες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που κάνοντας επίθεση με μαχαίρι, σκότωσε...

Φόβοι για την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα μετά την επίθεση του Ιράν

Η σοβαρή ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσης...

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Nα απέχουν όλοι από περαιτέρω κλιμάκωση

«Kαταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν...