Ηλεκτρικό ρεύμα: Ενεργειακή θωράκιση για αποφυγή καλοκαιρινών μπλακ άουτ

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενόψει καλοκαιριού.

Γι΄ αυτό συγκάλεσε χθες σύσκεψη, στην οποία οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και οι επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κλήθηκαν να ενημερώσουν για το εάν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια κατά τους θερινούς μήνες.

Kαλοκαίρι  με ενεργειακή επάρκεια

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ήσυχο στο «μέτωπο» της ενεργειακής επάρκειας. Καταρχάς, στο ηλεκτρικό σύστημα είχαν προστεθεί έως τις αρχές του έτους επιπλέον 1.610 MW (μεγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε σύγκριση με πέρυσι.

Παράλληλα, τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παρά τον ξηρό χειμώνα, παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και μπορούν να λειτουργήσουν ως εφεδρεία τις ημέρες αιχμής της ενεργειακής ζήτησης.

Ο ΑΔΜΗΕ, η υδροηλεκτρική ενέργεια και τα αποθέματα λιγνίτη

Κι αυτό διότι έγινε από τον ΑΔΜΗΕ κατάλληλη διαχείριση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία το πρώτο τετράμηνο του 2023 ήταν μειωμένη κατά 31% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ώστε οι ταμιευτήρες να υπάρχουν επαρκή νερά για το καλοκαίρι.

Ικανοποιητικά είναι και τα αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ οι νέες μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (660 ΜW) βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και μπορούν το επόμενο διάστημα να τεθούν και σε εμπορική λειτουργία.

Πιθανά προβλήματα μόνο σε έναν ακραίο, παρατεταμένο καύσωνα

Προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν μόνο στην περίπτωση ενός ακραίου και παρατεταμένου καύσωνα (αν και έως σήμερα οι κλιματικές προγνώσεις δεν το επιβεβαιώνουν) οπότε θα γίνει υπερκατανάλωση ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών ή εάν ξεσπάσει κάποια καταστροφική πυρκαγιά που μπορεί να προκαλέσει φθορές στο δίκτυο.

Ωστόσο, τα προβλήματα επάρκειας, σύμφωνα με τους Διαχειριστές του συστήματος, ενδέχεται να μεταφερθούν στον ερχόμενο χειμώνα, καθώς η υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση τόσο των αποθεμάτων λιγνίτη, αλλά και σε πτώση του επιπέδου των υδάτων στους ταμιευτήρες.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Προσπαθούν για κοινό βηματισμό χωρίς να θίξουν τις σοβαρές διαφορές»

«Μετά την εύκολη νίκη στις πρόσφατες εκλογές, ο Ερντογάν...

Τσάι και συμπάθεια στο «Τουρκικό Σπίτι»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ολοι οι άνθρωποι της προέδρου και ο «άγνωστος Χ»

«Κατσάδα» Τριντό στη Βουλή του Καναδά: «Απαράδεκτο» να...

Ουκρανία: Κατέφθασαν τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams

Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης  Abrams έχουν φθάσει στην...

…στο παιχνίδι των σκιών

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς...