Ιαπωνία: Από τα 13 στα 16 η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης

Την αύξηση στα 16 έτη της ηλικίας συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή από τα 13 έτη που ήταν, ενέκρινε σήμερα το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο νομοθετικής μεταρρύθμισης για την καταπολέμηση των σεξουαλικών επιθέσεων.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την άνω βουλή δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις απαραίτητες προϋποθέσεις στην άσκηση ποινικών διώξεων για βιασμό και ποινικοποιεί την ηδονοβλεψία.

Ιαπωνία είχε ένα από τα χαμηλότερα όρια ηλικίας στη σεξουαλική συναίνεση

Η κατώτατη ηλικία συναίνεσης – κάτω από την οποία οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή θεωρείται βιασμός  είναι τα 16 έτη στη Βρετανία και τη Νότια Κορέα, τα 15 στη Γαλλία και τα 14 στη Γερμανία και την Κίνα.

Το όριο της ηλικίας συναίνεσης δεν είχε αναθεωρηθεί στην Ιαπωνία από το 1907 όταν υιοθετήθηκε για πρώτη φορά σχετική νομοθεσία ήταν και ήταν  μία από τις χαμηλότερες παγκοσμίως

Ωστόσο ουσιαστικά στις διάφορες νομαρχίες της χώρας ίσχυαν διατάξεις που απαγόρευαν τις «άσεμνες» πράξεις με ανήλικους, γεγονός που ανέβαζε στα 18 έτη την ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δεν τιμωρούνται οι σεξουλικές σχέσεις άνω των 13 μεταξύ ανηλίκων

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ εφήβων άνω των 13 ετών δεν θα τιμωρούνται, εφόσον η διαφορά ηλικίας μεταξύ τους δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια.

Η Ιαπωνία είχε τροποποιήσει τη νομοθεσία κατά της σεξουαλικής βίας το 2017, πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, αλλά για πολλούς η μεταρρύθμιση αυτή δεν αρκούσε. Το 2019 σειρά αθωώσεων σε υποθέσεις βιασμού είχαν προκαλέσει διαδηλώσεις στην Ιαπωνία.

Οι κατηγορίες για βιασμό και το επιχείρημα της ελλιπούς αντίστασης

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της νομοθεσίας εκείνης ήταν το γεγονός ότι οι εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν ότι οι κατηγορούμενοι για βιασμό έκαναν χρήση «βίας» ή «εκφόβισαν» το θύμα. Οι επικριτές του τόνιζαν ότι τα θύματα δεν μπορούν να κατηγορηθούν επειδή δεν προέβαλαν αρκετή αντίσταση.

Η μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει και ένα νέο αδίκημα και προβλέπει τιμωρία για όσους χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, χρήματα ή την πλάνη για να αναγκάσουν ανήλικους κάτω των 16 ετών να τους συναντήσουν για σεξουαλικούς σκοπούς. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση ή πρόστιμο 500.000 γεν (3.250 ευρώ).

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Fitch: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο...

COP28: Ο χρόνος τελείωσε, τα χειρότερα έρχονται, αν δεν δράσουμε

«Το πόρισμα του «Λάνσετ» για το 2023 επιβεβαιώνει ότι...